Majoritatea tracker-elor fitness ofera caracteristici destul de standard de urmarire fitness, cum ar fi cati pasi am mers, distanta de alergat/mers, caloriile arse si ritmul cardiac.
Acestea sunt considerate functii de baza, la care oamenii se asteapta de la aceste trackere. Dar este posibil ca in viitor tracker-ele noastre vor deveni mai complexe si mai bune la culegerea de date.
Un exemplu ar munca recent efectuata de cercetatorii de la Stanford care au dezvoltat un dispozitiv purtabil capabil sa masoare nivelurile de cortizol ale purtatorului.
Cortizolul (cunoscut si ca hormonul stresului) este util pentru urmarirea unor aspecte, cum ar fi cat de bine esti fizic, avand in vedere ca reflecta cum functioneaza glandele suprarenale si hipofizare.
In acest scop, poate contribui de asemenea la detectarea unor probleme ale organismului. Cu toate acestea, metodele actuale de masurare a nivelului de cortizol pot necesita cateva zile de munca in laborator, ceea ce inseamna ca, pana la sosirea rezultatelor, acestea s-ar putea sa nu mai fie la fel de relevante.
Totusi, cercetatorii au creat un dispozitiv purtabil care, atunci cand este purtat pe piele poate colecta tranpiratia si astfel poate masura cat de mult cortizol produce o persoana si sa afiseze rezultatele mai mult sau mai putin instantaneu.
Potrivit lui Onur Parlak, cercetator postdoctoral in laboratorul Salleo si principalul autor al lucrarii, „Suntem interesati in special de transpiratie, deoarece ofera o monitorizare neinvaziva si continua a diferitilor biomarkeri pentru o serie de conditii fizice. Acest lucru ofera o abordare noua pentru depistarea precoce a diferitelor boli si pentru evaluarea performantelor sportive”.
Inca se lucreaza la acest dispozitiv purtabil care masoara cortizolul, avand in vedere ca nu este perfect, dar potentialul sau este evident si probabil ca va deveni intr-o zi un dispozitiv purtabil de consum.