Pe data de 28 aprilie 2018, singura centrala nucleara plutitoare din lume, Academik Lomonosov, a parasit santierul naval Baltiyskiy Zavod din St. Petersburg – acolo unde s-a efectuat constructia sa din 2009 – si s-a indreptat catre o destinatie.
Multe natiuni s-au gandit la ideea construirii unei centrale nucleare plutitoare si, in timp ce tari precum Statele Unite si China s-au gandit la reactoarele offshore, Rusia nu a stat prea mult pe ganduri si a lansat o centrala nucleara plutitoare. Este prima de acest gen din lume, se spune.
Rusia a lansat ceva despre care pretinde ca este prima centrala nucleara plutitoare din lume, iar aceasta se numeste Academik Lomonosov. Fiind amplasata in Marea Baltica, aceasta va fi capabila sa produca 70 de megawati de energie electrica.
Centrala plutitoare va porni din St. Petersburg, Rusia, acolo unde va fi remorcata pana in apropiere de Norvegia intr-un oras Murmansk din Rusia pentru a fi umpluta cu combustibil nuclear.
Centrala plutitoare a Rusiei se va deplasa apoi in Arctica, acolo unde va furniza energie pentru orasul Pevek implicat in industria petroliera. De asemenea, va alimenta o instalatie de desalinizare si instalatii de forare pentru petrol din Rusia.
Centrala nucleara plutitoare a Rusiei are doua reactoare si este capabila sa ofere suficienta energie pentru un oras de peste 100.000 de persoane. Proiectul a costat 232 de milioane de dolari, iar lucrul a inceput cu aproximativ 10 ani in urma.
Cu toate acestea, a primit critici din partea grupurilor precum Greenpeace. Expertul in energie nucleara de la Greenpeace, Jan Haverkamp, spune ca daca ai doua reactoare in Oceanul Arctic, acest lucru va reprezenta o amenintare extrem de evidenta pentru un mediu fragil care este deja supus unei presiuni enorme din punctul de vedere al schimbarii climatice.