Am vazut cu totii in diferite lungmetraje cum, uneori, cand un personaj trebuie sa fie supus unei scanari RMN, unii sunt ingrijorati de faptul ca aceste aparate de tip RMN (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) pot fi zgomotoase si limitate ca dimensiune, ceea ce nu-i ajuta deloc pe cei care sufera de claustrofobie.
Cu toate acestea, cercetatorii de la Facebook si Facultatea de Medicina din cadrul NYU vor sa ajute la imbunatatirea acestui aspect. Cercetatorii au colaborat pentru a dezvolta AI care ar putea ajuta la accelerarea scanarilor RMN.
In timp ce natura claustrofobica a unui aparat RMN si sunetele sale sunt lucruri care probabil ar putea fi imbunatatite, cercetatorii spera ca, prin accelerarea scanarii cu AI, procesul va deveni mai eficient si mai putin deranjant pentru pacientii implicati.
Potrivit cercetatorilor, aceste scanari RMN de obicei dureaza intre 15 minute si peste o ora, in functie de ceea ce cauta medicii. Pentru a accelera procesul, trebuie sa fie capturate mai putine date (utilizarea AI va completa datele care lipsesc).
Cercetatorii aseamana acest lucru cu modul in care oamenii percep lumea, pentru ca avem abilitatea de a lua informatii incomplete si de a le completa.
Pe baza testelor initiale, s-a descoperit ca utilizarea AI pentru scanari RMN poate genera de fapt imagini de inalta calitate din mai putine date decat se credea anterior ca fiind necesare.
Desigur, acesta nu este un sistem AI perfect, deoarece uneori pixelii care nu au fost capturati sau care au fost modelati gresit ar putea arata ceva diferit, sau ar putea duce la omiterea unor lucruri, cum ar fi un ligament rupt sau o tumoare.
Nu s-a spus cand va fi folosit acest sistem AI pentru scanarea RMN accelerata pentru pacienti, dar cercetatorii cred ca utilizarea AI ar putea fi de asemenea extinsa si la alte practici medicale, cum ar fi scanarile CT.