„The Square” e un film distins cu anumite premii si primul meu film suedez. Nici nu ma incumetam daca nu era premiat; subiectul arta intr-un film de doua ore si vreo 20 de minute nu e ofertant.
Oricum, „The Square” nu e produs pentru a fi film comercial (subiectul sau nu se pliaza pe preferintele si interesele maselor) si nici sa fie in topuri. E un film satiric (cu accente de comedie) si cu o concluzie.
„The Square” prezinta pataniile lui Christian – un curator de arta al muzeului X-Royal Museum din Suedia – si care se impleteste cu o poveste de talc despre prejudecati si inegalitati sociale.
Christian si restul staffului muzeului, mai ales cei de la departamentul de PR, lucreaza pentru a atrage relatari media despre X-Royal Museum si implicit investitori, pentru a revitaliza muzeul in vremurile de criza.
Pe la inceputul filmului, lui Christian i se fura telefonul si portofelul pe strada (printr-o inselatorie la care au participat mai multe persoane), fara ca acesta sa sesizeze furtul un timp.
Michael, unul din breasla lui de la muzeu si subalternul lui, afla unde se afla telefonul furat. Le e indicata o cladire de locuinte in care locuiesc oameni din patura sociala de jos. Nu le e indicat apartamentul exact, ci o aproximatie.
Michael si Christian hotarasc o chestie: sa printeze un mesaj pe 50 de foi de hartie – cladirea avand 50 de locuinte – si sa le puna in toate cutiile postale ale cladirii. Mesajul era unul clar: sa inapoieze telefonul si portofelul la un magazin 7-Eleven din apropiere.
Cei responsabili pentru furt ar fi astfel siguri ca firul merge la ei. Ca sa nu povestesc filmul, Christian si-ar putea sau nu recupera lucrurile. Apare dupa o vreme o neintelegere si altcineva din cladire e acuzat de furt fara sa merite asta.
Intre timp, Christian intalneste o femeie reporter (Anne) careia ii acorda un interviu. La foarte scurt timp dupa o babardeala intre ei, se petrece un lucru ciudat si in egala masura hilar si pe care n-o sa-l divulg (astfel, interesatii pot descoperi pe cont propriu).
Filmul „The Square” abordeaza acceptiunea colectiva ca cei dezavantajati in societate sunt neaparat si infractori. „The Square” (Patratul) e practic un patrat de 4 x 4 metri amenajat chiar pe pavelele aflate in exteriorul X-Royal Museum si fiind creatia unei artiste din Argentina.
Culmea, acel patrat e considerat arta, pentru ca departamentul de PR ii gaseste o semnificatie. Patratul e catalogat de muzeu ca fiind gen un spatiu sacru in care toti oamenii care trec prin el au obligatii si drepturi egale.
Cu toate ca exista o logica cu acest rationament, acelasi departament de PR, pentru a capta atentia publicului, socheaza mai tarziu cu ceva considerat de unii revoltator. Departamentul de PR al muzeului crede ca doar astfel se poate atrage atentia asupra X-Royal Museum. Cu un scandal, nu cu un consens general acceptat.
„The Square”, un film de satira care pune in balanta libertatea de exprimare cu corectitudinea politica in privinta categoriilor sociale defavorizate.