Daca ai de gand sa printezi 3D parti de racheta, trebuie sa le produci din metal ca sa suporte caldura, nu-i asa? Nu neaparat. Cei de la MIT au dezlantuit recent ceea ce se crede ca este primul motor de racheta creat din componente printate 3D in intregime din plastic.
Cand vine vorba despre caldura, plasticul este de obicei o idee proasta, tocmai de aceea suntem sfatuiti sa nu folosim plasticul impreuna cu lucruri fierbinti, cum ar fi o supa fierbinte, bauturi, mancare si asa mai departe.
Asadar, daca plasticul nu este recomandat pentru mancare fierbinte, probabil ca are sens ca nu trebuie sa folosim plastic pentru lucruri chiar mai fierbinti, cum ar fi un motor de racheta, nu-i asa?
Cu toate acestea, cei de la MIT exact la asta au recurs (via Engadget) cand au decis sa incropeasca un motor de racheta care a fost produs din parti din plastic printate 3D.
Poate te gandesti ca acest lucru ar fi un dezastru dar, in mod surprinzator, carcasa din plastic a motorului de racheta printat 3D a supravietuit izbucnirii initiale, desi a existat o mica avarie la gatul motorului.
Totusi, in afara de asta, carcasa printata 3D nu s-a topit si nu a explodat de la caldura. Din pacate, in cel de-al doilea test al celor de la MIT, nu s-a descurcat bine, desi, ca sa fim cinstiti si s-o spunem pe aia dreapta, cercetatorii MIT nu au intentionat sa foloseasca motorul printat 3D mai mult de o singura data.
Care este rostul de a avea un motor de racheta a carui carcasa poate fi folosita numai o singura data? Ideea este ca acest lucru poate ajuta la mentinerea costurilor scazute, avand in vedere ca printarea 3D a metalului poate fi scumpa atat din cauza materialelor, cat si din cauza masinii de printare 3D. Plasticul poate fi chiar folosit in cazul in care racheta trebuie sa fie folosita numai o singura data, sau pentru calatorii relativ scurte.