Intr-o anumita tara s-a construit o masinarie care poate aspira pana la 4000 de tone de dioxid de carbon din atmosfera anual. Constructia unei astfel de masinarii e scumpa, iar 4000 de tone nu e ceva semnificativ in contextul poluarii globale.
Pe langa pandemie, lumea se confrunta si cu o criza de natura climatica din cauza cantitatii de CO2 care e emisa in atmosfera de masini, avioane, fabrici si asa mai departe.
In afara de incercarea de a se ecologiza, se pare ca in Islanda oamenii au apelat la o masinarie care poate aspira dioxidul de carbon din aer. Denumita Orca (dupa cuvantul islandez „orka” care inseamna „energie”), aceasta masinarie e capabila sa aspire pana la 4000 de tone de CO2 din atmosfera in fiecare an.
4000 de tone pare ceva extraordinar, dar de fapt se estimeaza ca aceasta e cantitatea de dioxid de carbon emisa de 870 de masini intr-un an. Orca functioneaza prin utilizarea unui ventilator pentru a aspira aerul din atmosfera intr-un colector care contine un filtru.
Filtrul captureaza dioxidul de carbon si, dupa ce colectorul se inchide, se creste temperatura pentru a extrage CO2-ul din material. CO2-ul pe care instalatia il aspira e apoi injectat 1000 de metri intr-o roca, iar apoi devine mineralizata.
Aceasta masinarie pare ceva fantastic, dar de fapt cantitatea de 4000 de tone de CO2 aspirate e ceva infim comparativ cu poluarea globala. Unii se intreaba de ce nu se construiesc zeci sau sute de astfel de masinarii Orca care aspira CO2 din atmosfera.
Unii critici au subliniat ca din cauza costului, fiecare masinarie Orca care aspira CO2 din atmosfera costand pana la 10-15 milioane de dolari de construit si ar fi nevoie de zeci de ani pentru a putea functiona la scara. Cu toate acestea, unii presupun ca lucrurile par promitatoare pentru reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.