Movidius tocmai a lansat Fathom Neural Compute Stick, un supercomputer stick USB cu inteligenta artificiala care foloseste trainingul Deep Learning pe platforme ultra-mobile low-power, cum ar fi drone si alte aplicatii unde fiecare miliwatt de energie si fiecare gram conteaza.
Supercomputer-ul Movidius Fathom Neural Compute Stick cu inteligenta artificiala foloseste cipul Myriad 2 al companiei (model MA2450), un procesor superb de eficient (VPU) despre care am vorbit in 2014, iar formatul de stick USB ofera o carcasa pentru mica placa de baza, memoria de 512MB si orice altceva este nevoie pentru a forma supercomputerul Modivius Fathom complet.
In aplicatii practice AI integrate, USB 3.0 ar oferi suficienta latime de banda pentru lucru. La un nivel foarte inalt, exista de obicei doua faze in deep learning AI: Trainingul si Concluzia.
Trainingul necesita resurse uriase de computing si spatiu de stocare. De exemplu, este posibil sa antrenezi computerele sa recunoasca un anumit numar de „tipuri de obiecte” (masini, oameni,…) prin expunerea lor la cantitati enorme de imagini care contin aceste obiecte.
Rezultatul trainingului ia doar o fractiune din spatiul necesitat pentru materialul de training in sine.
Odata ce trainingul a fost efectuat si salvat, trainingul este apoi refolosit intr-o aplicatie. Aceasta faza se numeste Concluzie.
Concluzia inca necesita ca supercomputer-ul Movidius Fathom sa proceseze viziunea, dar in loc sa incerce sa invete mai multe de la fata locului, acesta va folosi cunostintele dobandite pe parcursul trainingului.
Astfel este nevoie de mai putine resurse si de mai putin spatiu de stocare. In schimb, sa ai nevoie de mai putine resurse este necesar pentru a evita sa comunici cu un cloud.
Acestea fiind spuse, Concluzia inca necesita capabilitati de computing care evita majoritatea coplesitoare de drone si alte sisteme integrate din ziua de astazi.
Aici este locul unde supercomputer-ul Movidius stick USB Fathom intra in actiune, pentru ca acest supercomputer Fathom stick USB va oferi capacitatea suplimentara de „creier” necesitat pentru sarcina in sine si va face asta cu foarte putina de energie (sub 1W) care nu va schimba jocul in mod radical in ceea ce priveste platforma.
Pe parcursul discutiilor cu directorul executiv al Movidius, Remi El-Ouazzane, acesta a fost increzator ca platforma lui poate fi de 5 pana la de 10 ori mai eficienta din punct de vedere energetic decat competitia.
De exemplu, Fathom permite constructia (sau extensia) dronelor care pot deveni apoi mai autonome.
Acestea ar putea deveni suficient de smart pentru a repera o zona plata suficient de mare pentru a ateriza in siguranta.
Acestea ar putea evita coliziunile si ar putea deveni mai constiente de imprejurimile lor si sa efectueze actiunile corespunzatoare.
De fapt, orice platforma computerizata echipata cu o camera si cu un port USB ar putea beneficia de supercomputer-ul Fathom.
Camerele de supraveghere sau robotii de salvare ar putea fi folositi pentru a repera oamenii oamenii, pentru a recunoaste cine sunt.
Movidius nu poate comenta asupra produselor terte care ii vor folosi platforma, dar compania este cunoscuta pentru faptul ca lucreaza foarte indeaproape cu Google.
In acest moment, Movidius trimite mostre de produse catre producatori pentru a accelera dezvoltarea sau finalizarea aplicatiilor.
Dupa aceea, stim ca compania intentioneaza sa pozitioneze supercomputer-ul stick USB Fathom cu inteligenta artificiala in mod agresiv impotriva platformelor concurente si se pare ca Movidius are toate drepturile sa faca asa.