Departamentul de Comert al Statelor Unite a interzis recent companiei ZTE din China sa cumpere componente de la companii din Statele Unite timp de 7 ani, din cauza incalcarii conditiilor privitoare la sanctiuni.
Acest lucru reprezinta o mare provocare pentru compania ZTE care obisnuia sa se aprovizioneze cu procesoare in cea mai mare parte de la o companie din Statele Unite: Qualcomm.
Aceasta interdictie a determinat China sa accelereze dezvoltarea pietei sale de cipuri, potrivit unei stiri. Reuters informeaza ca China incearca acum sa intensifice planurile de dezvoltare a pietei locale de cipuri, avand in vedere ca conflictul cu Statele Unite continua.
Intregul fiasco cu interdictia asupra companiei ZTE a subliniat doar dependenta tarii asiatice de cipurile importate. Persoane care cunosc direct discutiile au spus autorului stirii ca unii oficiali chinezi s-au intalnit cu grupuri industriale, autoritati de reglementare si chiar cu Fondul National de Investitii pentru Circuite Integrate pentru a intensifica planurile deja agresive de dezvoltare a acestui sector.
Dezvoltarea unei piete de cipuri interne este o prioritate cheie pentru China, ca parte a strategiei sale „Made in China 2025”. Mai mult decat atat, tara vrea sa reduca dependenta companiilor sale de furnizorii din Statele Unite, cum ar fi Qualcomm si Intel.
Dezvoltarea de cipuri este, totusi, o sarcina complexa si pur si simpla aruncare de bani pentru asta nu va ajuta. Cu toate acestea, China are un obicei de a stabili si, adesea, chiar de a respecta termenele sale ambitioase, astfel incat este in sfera posibilitatii ca tara sa-si dezobisnuiasca companiile de cipurile din Statele Unite. Tara asiatica ar putea deveni o putere in domeniul semiconductorilor daca le intensifica dezvoltarea.