Producatorul de solutii software de securitate cu sediul principal in Moscova – Kaspersky – a declarat ca a cerut unui tribunal federal din Statele Unite sa anuleze interdictia administratiei lui Donald Trump prin care s-a interzis utilizarea produselor sale in retelele guvernului.
Presedintele american Donald Trump a semnat un proiect de lege privind cheltuielile legate de politica de aparare care a inclus o interdictie oficiala privind softul antivirus al companiei ruse Kaspersky.
Interdictia federala a urmat unui avertisment oferit agentiilor federale ale Statelor Unite de a nu utiliza softul Kasperksy pe calculatoarele lor.
Kaspersky a declarat ca a luat in considerare toate optiunile de combatere a interdictiei, iar compania a dat in judecata guvernul Statelor Unite cu privire la interdictia federala asupra softului sau.
O directiva a fost emisa agentiilor civile din Statele Unite in luna septembrie de catre Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite pentru a elimina produsele Kaspersky din retelele de calculatoare ale guvernului in decurs de 90 de zile.
Urmatoarea interdictie federala interzice acum utilizarea acestui soft de catre agentiile civile si militare. Guvernul Statelor Unite a interzis softul companiei din cauza unor posibile legaturi cu Rusia, dar Kaspersky a negat in mod repetat asta.
Chiar s-a oferit sa-si impartaseasca codul sursa guvernului federal pentru a elimina ingrijorarile legate de faptul ca softul sau spioneaza calculatoarele din Statele Unite.
Compania a dat in judecata guvernul la Curtea Federala, argumentand ca a fost deposedata de drepturile sale legale. Fondatorul companiei, Eugene Kaspersky, a declarat intr-o scrisoare deschisa ca reputatia companiei si operatiunile sale comerciale au fost afectate de aceasta interdictie, fara nicio dovada ca compania a gresit in vreun fel.