In Tokio, Japonia, Masayoshi Son, directorul general al Softbank, si-a impartasit viziunea pentru viitorul roboticii si pentru Internetul Lucrurilor.
Directorul Sofbank estimeaza ca, in 30 de ani, masinariile vor avea hardware care va fi de un milion de ori mai puternic decat creierul uman (care este un computer electro-mecanic uimitor).
In acelasi timp, IQ-ul (Coeficientul de Inteligenta) pentru computere si masinarii va ajunge la 10000 fata de 100 pentru creierul uman om si aproximativ 200 pentru genii precum Leonardo da Vinci sau Albert Einstein.
Desigur, directorul Softbank realizeaza ca puterea pura nu este neaparat egala cu inteligenta, dar spune ca exista de asemenea sanse mari ca software-ul masinariilor va evolua in acelasi timp, sau cel putin asa spera.
Este aproape imposibil sa prezici ce se va intampla pana atunci, dar, in ultimii 3 ani, a existat un progres urias in domeniul machine-learning.
Dupa ce s-au straduit zeci de ani, cercetatorii au dezvoltat acum cu succes algoritmi care pot recunoaste in mod sigur lucruri si categorii de lucruri.
De exemplu, acesti algoritmi pot fi „antrenati” pentru a recunoaste „automobile” si, chiar daca le arati o noua masina, acestia vor „vedea” ce compune o masina: farurile, rotile, forma generala etc. si vor sti ca acest nou obiect este cel mai probabil un automobil.
Acest lucru va deveni incredibil de util pentru computerele de bord ale masinilor si ar putea revolutiona siguranta.
Directorul Softbank spune ca raspandirea machine-learning, impreuna cu cresterea puterii computerelor si masinariilor si disponibilitatea omniprezenta a retelelor, ne va revolutiona vietile si modul cum interactionam cu tehnologia.
Fiecare dintre noi ar putea fi conectat cu aproximativ 1000 de dispozitive, spune directorul Softbank. De asemenea, robotii vor deveni o parte importanta a vietilor noastre, mai spune.
Desigur, Japonia a fost de mult timp interesata de modul cum robotii ar putea deveni parte din viata cuiva.
Tocmai de aceea, compania sa Softbank (cel de-al treilea cel mai mare furnizor de servicii mobile din lume) a achizitionat compania franceza Aldebaran care a construit cei doi roboti Nao si Pepper pe care Masayoshi Son i-a prezentat pe scena.
Ambii sunt deja disponibili pentru aplicatii Business to Business. Acesta vorbea la un eveniment din Tokio unde Franta si Japonia au anuntat „French Japan Innovation Year”, un program de colaborare dintre cele doua tari pentru a promova tehnologia unei alteia si pentru a colabora la multe proiecte legate de tehnologie.
Premierul francez, Manuel Valls, vorbea la eveniment impreuna cu cativa politicieni japonezi de rang inalt.
In concluzie, directorul Softbank a spus ca el crede ca robotii si masinariile ar putea deveni eventual mai „inteligente” decat oamenii (cel putin in ceea ce priveste puterea bruta a creierului), dar ca nu ar trebui sa ne temem de ei pentru ca acestia vor fi „prietenosi”.
Asta, desigur, depinde de modul in care-i construim… dar este clar ca masinariile autonome cu capabilitati din ce in ce mai mari deja exista si evolueaza rapid. Masinariile vor fi mai puternice decat creierul uman. In mod alternativ, altii incearca sa construiasca roboti folosind creiere organice existente.