Daca aveai un cont de email care era asociat cu tine, ai putea presupune ca exista un anumit nivel de intimitate in mesajele pe care le trimiti si primesti? Probabil ca poti presupune asta, dar daca contul de email iti este asociat tie, dar acesta era detinut de compania la care lucrezi?
Te poti astepta la acelasi nivel de intimitate atunci? Aceasta este intrebarea la care instantele europene au incercat recent sa raspunda, iar o decizie recenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului spune ca patronii trebuie sa le spuna angajatilor din timp daca conturile lor de email pentru munca sunt monitorizate si sa le ofere un anumit nivel de intimitate.
Aceasta decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului vine ca urmare a unui caz de acum 10 ani de zile cand un barbat din Romania a fost dat afara de la compania la care a lucrat pentru ca s-a descoperit ca angajatul si-a folosit contul de email de la munca pentru a trimite si primi mesaje private.
Cu toate acestea, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a concluzionat ca, desi concedierea angajatului a fost justa, Curtea Europeana nu credea ca instantele din Romania au protejat suficient de bine corespondenta privata de email a angajatului, avand in vedere ca patronul sau nu l-a notificat din timp ca emailurile sale ar putea fi monitorizate.
Potrivit lui Esther Lynch, secretara confederala la Confederatia Europeana a Sindicatelor, „Acest set de cerinte vor restrictiona pana la un punct posibilitatile patronilor de a monitoriza comunicatiile electronice ale angajatilor. Desi nu interzice in mod general o astfel de monitorizare, aceasta decizie stabileste praguri inalte pentru justificarea monitorizarii. Acesta este un pas foarte important pentru a proteja mai bine intimitatea angajatului”.