Conform mai multor informatii, s-a descoperit ca un soft antivirus pentru PC-uri a monitorizat si colectat date despre utilizatori si ca compania antivirus respectiva a vandut acele date altor companii. S-a descoperit acest lucru datorita unei investigatii realizate de Motherboard si PCMag.
Cand vine vorba despre softurile antivirus, Avast e probabil una dintre optiunile cele mai populare si utilizate pe scara larga in prezent. Cu toate acestea, daca va apreciati confidentialitatea, ar trebui sa tineti cont de o investigatie recenta realizata de Motherboard si PCMag care indica faptul ca Avast colecteaza si vinde datele utilizatorilor catre alte companii.
Avast nu vinde acele informatii direct, ci printr-o filiala a companiei, filiala care se numeste Jumpshot. Pe baza documentelor interne pe care Motherboard si PCMag au reusit sa le obtina, s-a descoperit ca softul antivirus Avast a monitorizat si colectat informatii despre utilizatori.
Avast le-a spus anterior utilizatorilor care au acceptat partajarea datelor ca informatiile pe care le colecteaza compania nu sunt identificabile, ceea ce inseamna ca informatiile nu sunt legate de fiecare individ in parte.
Cu toate acestea, conform PCMag, acest lucru nu e in intregime adevarat. Asta pentru ca activitatea utilizatorilor e urmarita de antivirus intr-un mod atat de detaliat incat devine aproape unica pentru fiecare utilizator.
A fost oferit exemplul urmator: datele colectate pot dezvalui daca un utilizator a folosit Amazon, pe ce data si la ce ora, ceea ce inseamna ca nu ar greu sa se afle cui ii apartine acea activitate si acele informatii colectate.
Compania antivirus Avast a fost si anterior criticata. Anterior s-a descoperit ca extensia sa de browser colecta mai multe date decat e necesar, ceea ce a dus la inlaturarea extensiei sale din magazinele web ale mai multor browsere. Acestea fiind spuse, trebuie sa aveti in permanenta instalat un soft antivirus pe PC pentru a fi in siguranta, dar sa nu fie de la compania Avast.