Intr-un studiu publicat recent in Angewandte Chemie, cercetatorii au demonstrat ca o tehnica imagistica denumita microscopie electrochimica de scanare ar putea deveni un instrument medical foarte util pentru detectarea cancerului cu curentul electric.
In loc ca cercetatorii sa foloseasca chimicale suplimentare, cum ar fi coloranti si markeri fluorescenti pentru a obtine o imagine buna asupra tesutului, aceasta metoda de detectare a cancerului utilizeaza sonde electrochimice pentru a detecta biomolecule naturale in jurul tesutului.
In acest studiu, cercetatorii au folosit microelectrozi soft care au periat usor mostrele de tesuturi. In timp ce se deplasau pe ele, acestia masurau curentul electric produs de anumite substante chimice din tesuturi pentru a obtine o idee despre structura fizica a tesutului respectiv, precum si despre compozitia acestuia.
Echipa de cercetatori a oferit trei demonstratii separate ale utilizarii acestei tehnici. In primul rand, cercetatorii au scanat ficatul unui animal mic pentru a arata un anumit tip de nanoribbon care este studiat ca un potential mecanism de administrare a medicamentului care poate fi distribuit in intregul ficat.
In al doilea rand, sondele au masurat proteinele hemoglobinei pentru a obtine o imagine completa a inimii animalului (partea dreapta a imaginii de sus). Iar intr-un alt experiment, cercetatorii au folosit tehnica pentru a arata ca pot diferentia cu precizie tesuturile umane sanatoase de cel canceros.
In viitor, cercetatorilor le-ar placea sa foloseasca aceasta metoda pentru a detecta celulele canceroase, dar si pentru a le distruge. „Suntem perfect capabili sa folosim electrochimia pentru a ucide celulele canceroase la nivel microscopic”, a declarat Hubert Girault, autorul studiului intr-o declaratie, „dar este o alta poveste cu tesutul gros”. Asadar, cancerul ar putea fi detectat cu curentul electric.