Mai ales cu Tim Cook la carma, compania Apple in ultimii ani a depus un efort concentrat pentru imbunatatirea conditiilor de munca in fabricile responsabile pentru producerea unora dintre cele mai populare produse ale sale.
Dar, in ciuda eforturilor companiei, inca apar stiri conform carora partenerii de productie ai companiei din Cupertino nu respecta programul de munca, conditiile de munca si plata orelor suplimentare.
Mai recent, compania din Cupertino investigheaza o stire conform careia furnizorul Quanta de smartwatch-uri Apple Watch a folosit elevi la liniile de asamblare, adica forta de munca ilegala.
Compania din Cupertino a fost criticata in trecut cand s-a dezvaluit ca unii dintre furnizorii si partenerii de productie ai sai au folosit forta de munca ilegala, adica lucratori care erau sub varsta legala de lucru.
Ca sa acordam merite companiei Apple, aceasta a lucrat rapid pentru a rezolva aceste probleme, dar se pare ca acestea au aparut din nou. Intr-o stire de The Financial Times, aflam ca un grup pentru drepturile lucratorilor din Hong Kong – denumit SACOM – spune despre Quanta, un furnizor de smartwatch-uri Apple Watch, ca a folosit forta de munca ilegala (elevi) pentru procesul de asamblare a smartwatch-urilor Apple Watch.
Stirea sustine ca Quanta a angajat acesti elevi ca „stagiari”, dar acestia au sfarsit prin a lucra la liniile de asamblare pentru smartwatch-ul Apple Watch, uneori pe timpul noptii, 6 zile pe saptamana si in schimburi de 12 ore.
Nu este clar cat de adevarate sunt aceste afirmatii cu privire la forta de munca ilegala pentru smartwatch-ul Apple Watch, dar compania a raspuns la acestea intr-o declaratie pentru The Financial Times. Compania din Cupertino spune, „Investigam de urgenta stirea conform carora elevii stagiari primiti in septembrie lucreaza ore suplimentare si in schimburi de noapte. Avem toleranta zero pentru nerespectarea standardelor noastre si actionam rapid asupra neregulilor daca descoperim incalcari”.