Guvernele si politicienii din intreaga lume exploateaza o lacuna in modul in care Facebook controleaza activitatea neautentica care are scopul de a contraface sprijinul populatiei si pentru a-i critica pe oponentii politici.
O investigatie de The Guardian bazata pe documente interne si pe marturia unei foste cercetatoare de date de la Facebook, Sophie Zhang, a concluzionat ca compania alege sa actioneze asupra acestei activitati ale politicienilor in mod selectiv.
Compania actioneaza in mod de prioritate impotriva acestor activitati ale politicienilor in tari bogate precum SUA, Coreea de Sud si Taiwan, in timp ce deprioritizeaza sau ignora raportarile despre activitati similare in tari mai putin bogate, cum ar fi Afganistan, Irak si Mexic, dar si in majoritatea tarilor din America de Sud.
„Se comit o multime de abuzuri pe Facebook, iar compania nu actioneaza, deoarece nu sunt considerate riscuri suficiente de PR pentru Facebook”, a declarat Zhang pentru The Guardian.
„Costul nu e suportat de Facebook. E suportat de intreaga lume in ansamblu”. Lacuna identificata de Zhang se refera la utilizarea Paginilor de FB pentru a contraface sustinatori folositi de guverne pentru a parea simpatizate si pentru a critica oponentii politici.
Desi Facebook interzice oamenilor sa opereze mai multe conturi, orice persoana poate crea diverse Pagini cu rezultate similare. Paginile sunt de obicei folosite pentru a reprezenta afaceri, organizatii caritabile, ONG-uri si alte organizatii.
Si pot fi create pentru a parea niste conturi individuale. Un caz de exploatare a acestei lacune a avut loc in Honduras, acolo unde administratorii care opereaza Pagina de Facebook a presedintelui tarii, Juan Orlando Hernández, au creat o multime de Pagini pentru a reactiona la postari. Alegerea lui Hernández in 2017 a fost criticata la scara larga pentru frauda.