Agentia spatiala japoneza (JAXA) a deschis capsula de mostre a sondei spatiale Hayabusa2 si a constatat ca misiunea a reusit sa colecteze material de pe asteroidul Ryugu pe care l-a monitorizat luni de zile.
De asemenea, a confirmat ca o mostra de gaz din interiorul colectorului „difera de compozitia atmosferica a Pamantului”, confirmand ca acest gaz provenea si din asteroidul colectat.
Sonda Hayabusa2 a agentiei spatiale japoneze a petrecut 16 luni in 2018 si 2019 monitorizand Ryugu, realizand doua aterizari pe Ryugu pentru a colecta mostre de roci. Le-a stocat intr-o capsula denumita „tamatebako” pe care a plasat-o pe directia Pamantului inainte ca sonda sa vaneze alti asteroizi.
Acea capsula a aterizat in Australia pe 6 decembrie, iar oamenii de stiinta au mutat-o intr-un laborator din Australia. Oamenii de stiinta au confirmat ca au capturat gaz, dar sonda a necesitat teste suplimentare pentru a confirma ca acel gaz nu e de origine terestra.
Ieri, echipa a confirmat ca proba de gaz se potriveste cu analiza initiala, confirmand primul gaz captat din spatiul cosmic indepartat. „Recipientul din interiorul capsulei a fost deschis pe 14 decembrie si am confirmat ca rocile despre care se credea ca provin de pe asteroidul Ryugu erau inauntru”, conform unui tweet postat de agentia spatiala japoneza.
De asemenea, agentia spatiala japoneza a prezentat mostrele capturate de pe suprafata asteroidului sub forma de resturi intunecate si roci. Acestea se aflau in segmentul A al capsulei, asa ca JAXA crede ca acestea au fost colectate si stocate in prima dintre cele doua aterizari pe asteroid. A doua aterizare ar fi trebuit sa stocheze mostrele in segmentul C. Vor aparea mai multe informatii despre compozitia mostrelor in 2021.