Realitatea virtuala poate fi folosita la tot felul de lucruri, cum ar fi la jocuri, urmarirea filmelor, la crearea de arta, la proceduri medicale, iar acum se pare ca realitatea virtuala poate fi asemenea folosita pentru a elucida crime.
In Germania, autoritatile profita de realitatea virtuala pentru a prinde si pedepsii ultimii criminali de razboi nazisti. Cum asa?
Practic, folosind tehnologia de realitate virtuala, s-a permis crearea unei versiuni 3D a lagarului de concentrare de la Auschwitz.
Pe baza acestui lucru, investigatorii au putut explora complexul in mod virtual si sa determine daca oamenii care lucrau in lagare chiar nu stiau ce se intampla acolo.
Aceasta este se pare o scuza destul de comuna. Potrivit lui Jens Rommel, seful politiei federale care investigheaza criminalii de razboi nazisti, „Deseori, suspectii spun ca au lucrat la Auschwitz, dar ca nu prea stiau ce se intampla acolo. Legal, intrebarea are legatura cu planul: suspectul stia ca oamenii erau dusi in camere de gazare sau ca erau impuscati? Acest model este unul foarte bun si o unealta foarte moderna pentru investigare pentru ca ajuta la gasirea unui raspuns la aceasta intrebare”.
Realitatea virtuala a fost folosita in acest an in cazul fostului gardian SS-ist, Reinhold Hanning, criminalul de razboi care in iunie a fost in cele din urma pus sub invinuire pentru ca a fost complice la 170 000 de crime la Auschwitz, iar acesta a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.
Hanning este unul dintre putinii criminali de razboi care sunt inca in viata si care sunt legati de perioada nazista, iar cu realitatea virtuala s-a sperat ca va ajuta la aducerea lor in fata justitiei.