Neuronii nostri sunt activi tot timpul, primind semnale de la alti neuroni si trimitand semnale proprii. Pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza creierul, cercetatorii asculta adesea semnalele respective pentru a vedea ce fel de mesaje trimit anumiti neuroni si cat de des le trimit.
Pentru a studia creierul uman si functiile sale, una dintre modalitatile cercetatorilor a fost utilizarea de electrozi plasati in creier care masoara activitatea neuronilor. Cu toate acestea, problema de aici este in primul rand modul in care electrozii sunt plasati, pentru ca acestia trebuie sa fie fixati in interiorul creierului.
Problema este ca, pentru ca electrozii trebuie sa fie suficient de rigizi pentru a intra in creier, acestia pot provoca uneori daune in timp ce se misca prin materia cenusia, ceea ce, evident, este un lucru pe care cercetatorii si-ar dori sa-l evite, mai ales cand acestia sunt utilizati pe pacienti.
Cu toate acestea, vestea buna este ca cercetatorii din Texas au venit cu o noua modalitate mai putin daunatoare de implantare a lor. Aceasta presupune introducerea electrodului in interiorul unui tub, umplerea acestuia cu un lichid si apoi impingerea lichidului prin tub si electrod.
Lichidul ajuta la croirea unui drum mai adanc in creier fara a afecta neaparat tesutul. Potrivit lui Jacob Robinson, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Rice, „Electrodul este similar cu taiteii gatiti pe care incercati sa-i puneti intr-un castron de Jello (aliment). Prin acesta insusi, nu functioneaza. Dar daca puneti acel taitel sub apa curgatoare, apa impinge taitelul prin Jello”.
Descoperirea aceasta a cercetatorilor ar putea duce la imbunatatirea anumitor aplicatii care implica electrozi in creier, cum ar fi gestionarea epilepsiei sau permiterea utilizatorilor sa controleze membrele artificiale.