O anumita companie a creat niste smartphone-uri care pot fi reparate pana si de cei mai nepriceputi oameni in materie de tehnica, acele smartphone-uri avand componente modulare. Cineva de la publicatia Engadget chiar a incercat asta.
Unii si-ar dori sa poata crea lucruri ca alti oameni. Dar acelor oameni le lipseste rabdarea si aptitudinile pentru a reusi sa creeze ceva. Cursurile de electronica si prelucrarea lemnului in institutiile de invatamant pareau plictisitoare, iar acum ambitiile unora le depasesc abilitatile reale.
Dar a aparut Fairphone, o companie olandeza care creeaza niste smartphone-uri interesante si care pot fi reparate pana si de cei mai nepriceputi. Cineva de la Engadget a avut sansa de a incerca atat un smartphone FairPhone 3, cat si un 3+. Acestuia i s-a comunicat ca poate schimba modulele intre cele doua telefoane FairPhone, fara a fi nevoie sa aiba abilitati avansate.
FairPhone sustine ca poti accesa fiecare piesa a smartphone-ului odata ce inlaturi cele 13 suruburi care conecteaza modulul ecranului de corp. Accesarea acelor suruburi nu e prea complexa; trebuie doar sa scoti capacul de pe spate, sa scoti acumulatorul si sa folosesti surubelnita.
Cea mai complicata parte era sa scoata modulul de ecran, pentru ca acesta se poate crapa la presiune. Apoi, modulul de ecran a fost in cele din urma separat de restul.
Ulterior, modulul camerei smartphone-ului FairPhone 3+ a putut fi inlaturat fara complicatii; era atasat cu doua suruburi si cu un cablu. Pe de alta parte, demontarea lui FairPhone 3 a necesitat o perioada mai scurta de timp, pentru ca cel de la Engadget a capatat experienta.
Mai tarziu, omul de la Engadget a fost uimit de cat de lipsita de complicatii a fost asamblarea/repararea smartphone-urilor FairPhone. Acesta a asemuit procesul cu construirea unei piese de mobilier de la IKEA.