In 2020, astronomii au descoperit o planeta intriganta. Denumita LTT9779 b, aceasta planeta a fost gasita la 260 de ani-lumina distanta de Pamant, orbitand extrem de aproape in jurul stelei sale.
Cu toate acestea, exista o caracteristica uimitoare: LTT9779 b reflecta foarte mult din fasciculii luminosi ai stelei sale, mai ales ca e foarte aproape de aceasta. Asadar, cum a aparut acel LTT9779 b?
S-ar putea sa stim in sfarsit. Pentru context, reflectia Pamantului e de 30%, pentru ca reflecta 30% din lumina emisa de Soare planetei noastre. Venus, pe de alta parte, reflecta circa 75% din lumina Soarelui, datorita norilor sai grosi.
Asa ca, atunci cand astronomii au descoperit ca noua stea reflecta aproximativ 80% din lumina stelei sale, acestia au fost uluiti. Astronomii credeau ca LTT9779 b e prea fierbinte pentru a avea nori.
Asta pentru ca se estima ca temperatura suprafetei sale e de 2000 de grade Celsius. De asemenea, acea planeta e marginal mai mare decat Neptun. Descoperirea unui corp ceresc de dimensiunea Neptun si foarte apropiata de steaua sa era deja suficient de intriganta.
Dar cand astronomii au descoperit cata lumina reflecta, adevaratul mister a aparut. Deci cum ar putea o planeta – care e prea fierbinte pentru a avea nori – sa reflecte lumina?
Ce-ar fi daca aceasta ar fi o planeta oglinda? Ei bine, aceasta explicatie nu ar fi ceva exagerat. Potrivit unei noi lucrari publicate in Astronomy and Physics, oamenii de stiinta europeni cred ca reflectia ridicata ar putea avea legatura cu norii metalici.
Astronomii au folosit telescopul de inalta precizie Cheops care le-a permis sa faca zoom pe anumite planete si pe anumite parti ale cerului noptii. Astfel, acestia au descoperit nori din silicat si titanat care au creat un efect de oglinda care reflecta aproape toata lumina emisa de acea stea.