Astronomii au descoperit in spatiul cosmic o exoplaneta, adica o planeta din afara sistemului nostru solar, care are o coada lunga de 563.000 de kilometri. Acea exoplaneta a fost denumita WASP-69b si pierde in spatiu 200.000 de tone de masa pe secunda.
Astronomii au descoperit peste 5500 de lumi acolo in marele necunoscut, universul. Acestea continua sa ne surprinda. Ultima surpriza e exoplaneta WASP-69b, o planeta cu o coada lunga de 563.000 de kilometri in spatele acesteia.
Fiind usor mai mare decat Jupiter, WASP-69b e planeta la care astronomii se refera deseori ca Jupiter fierbinte. Exoplaneta e mai putin densa decat gigantul gazos, Jupiter, al sistemului nostru solar si orbiteaza complet in jurul stelei sale in doar 3,9 zile.
Desi WASP-69b ar putea fi unul dintre cele mai comune tipuri de exoplanete, coada sa masiva e departe de a fi ceva obisnuit. Coada acelei exoplanete a fost cea care a atras atentia astronomilor.
La o observare mai amanuntita, astronomii au descoperit ca acea coada e practic atmosfera sa care evadeaza in spatiu si care e capturata de vanturile stelare create de steaua sa.
E o priveliste unica si una care determina ca materia rupta de planeta sa formeze o coada de cometa. Cercetatorii estimeaza ca WASP-69b ar putea pierde pana la 200.000 de tone de masa pe secunda.
Cu toate acestei, in ciuda acestui lucru, astronomii sunt de parere ca planeta isi va pastra cea mai mare parte din atmosfera pe intreaga durata de viata a stelei.
Acest lucru face ca exoplaneta si coada sa de cometa sa fie foarte intrigante, mai ales ca astronomii au descoperit si alte planete cu cozi. Majoritatea sunt de asemenea niste planete Jupiter fierbinti si toate se afla relativ aproape de stelele lor, ceea ce duce la crearea acelor cozi.