Astronomii din Statele Unite si Europa au descoperit un sistem solar rar alcatuit din sase planete. Acesta e unul rar datorita faptului ca planetele sale se misca in sincron.
Galaxia Calea Lactee e plina cu lucruri cosmice de descoperit de catre astronomi. Un nou sistem solar descoperit de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al agentiei spatiale NASA din SUA si de satelitul CHEOPS (CHaracterising ExOPlanet Satellite) al Agentiei Spatiale Europene are 6 planete, toate miscandu-se in sincron.
Acesta e unul dintre cele doar cateva sisteme solare sincronice descoperite vreodata de astronomi. A-l descrie pe acesta ca fiind uimitor e o subestimare.
Totusi, acest grup rar de sisteme solare e palpitant de gasit, pentru ca ne permite sa aflam mai multe despre formarea si evolutia planetelor. Aceste planete sunt intr-o apropiere gravitationala.
Astronomii spun ca planeta cea mai aproape de stea are o rezonanta 3/2, ceea ce inseamna ca face ca trei orbitari la fiecare doua orbitari ale planetei de langa.
Acest tipar e repetat printre cele patru cele mai apropiate planete de stea, cele mai distante planete de stea avand o rezonata de 4/3. Orbitele rezonante din acest sistem solar aflat in sincronie sunt de asemenea solide, conform astronomilor.
Asta inseamna ca aceste planete au fost blocate in acest dans timp de miliarde de ani de la formarea acelui sistem solar. Majoritatea planetelor tind sa se formeze in jurul stelelor, la acest lucru contribuind si rezonanta.
Cu toate acestea, aceste tipare pot fi perturbate cu usurinta, cel putin din ceea ce putem spune. Astronomii au descoperit cateva sisteme multi-planetare, dar niciunul nu pare sa aiba aceasta rezonata. Doar doua planete din sistemul nostru solar, Neptun si Pluto, au o rezonanta 3/2, dar Pluto nu mai e considerata planeta.