fbpx

Cum sunt lentilele de contact care pot mari zoom la comanda

Cum sunt lentilele de contact care pot mari zoom la comanda

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Diego, au creat prototipuri  de lentile de contact care sunt controlate de miscarea ochiului. Purtatorii pot comanda lentilei sa mareasca zoom pe anumite lucruri pur si simplu clipind de doua ori.

Daca exista un lucru de care ochii nostri nu sunt in stare, acela ar fi sa mareasca gen zoom. Asta inseamna ca, atunci cand incercam sa vedem lucrurile de la distanta, va trebui sa ne bazam pe dispozitive precum camerele cu obiectiv zoom sau pe binocluri.

CITESTE SI:  VIDEO: Vezi cum arata niste fotografii cu oameni generate de AI care arata foarte realist

Cu toate acestea, datorita cercetatorilor de la Universitatea din California, San Diego, s-a reusit crearea unui set de lentile de contact care permit purtatorului sa mareasca zoom doar clipind din ochi.

S-a reusit acest lucru prin crearea unui obiectiv format din folii polimerice intinse care pot raspunde la semnalele electrice generate de ochii nostri de fiecare data cand se misca, cum ar fi atunci cand clipim.

CITESTE SI:  Suma uriasa platita de Google pentru programul de recompense pentru bug-uri, din 2010 incoace

Asta inseamna ca putem opera aceste lentile de contact doar prin clipire, iar acestea vor mari zoom pe obiectele de la distanta, fara a fi nevoie sa ne bazam pe accesorii sau pe gadgeturi externe.

Cu toate acestea, inainte de a te entuziasma prea mult cu privire la faptul ca vei putea mari folosind o pereche de lentile de contact, afla ca mai e nevoie sa treaca ceva vreme pentru asta.

Asta pentru ca dezvoltarea acestor lentile care maresc zoom este inca in stadiile incipiente. In timpul testarii, prototipul a trebuit sa fie echipat cu o serie de electrozi asezati in jurul ochiului, ceea ce inseamna ca este departe de a putea fi utilizat in viata reala.

CITESTE SI:  Cum e Robomaster S1 al DJI - robotul care te invata programare si robotica

Potrivit cercetatorilor, ei spera ca, in cele din urma, aceste lentile de contact care maresc zoom ar putea fi folosite pentru lucruri precum ochelarii reglabili, proteze oculare si chiar pentru robotica operata de la distanta.

Sursa de imagine: Flickr.com