Au aparut online fotografii ale unor fotografi care au capturat in imagini norii-curcubeu rari care au putut fi admirati timp de trei zile in apropiere de Polul Nord. S-a explicat cum de a fost posibila aceasta aparitie. Aceasta implica un curent de aer foarte rece, printre alti factori.
Cei care sunt pasionati de privit cerul in apropiere de Polul Nord au avut parte de un spectacol la mijlocul lunii decembrie. In urma unui curent de aer rece, cerul a coborat cu nori polari stratosferici rari care au prezentat un spectacol similar curcubeului pe cer.
Imaginile cu norii rari cu mai multe culori au aparut pe Facebook si pe alte platforme de social media, evidentiind evenimentul. Aerul rece care a adus acesti nori-curcubeu uimitori si rari pe cer au oferit pasionatilor de cer un timp de aproape trei zile pentru a se bucura de privelisti, conform Spaceweather.com.
Si desi norii-curcubeu au fost vizibili pe cer toata ziua, un fotograf din zona spune ca culorile luminoase „au explodat chiar inainte de apus”. Cei de la BGR au vazut fotografii similare cu nori-curcubeu si la inceputul anului 2023.
Acesti nori-curcubeu rari apar doar in conditii de vreme extrem de rece. Acele dungi de lumina sunt create de mici cristale de gheata din nori care cauzeaza imprastierea razelor de lumina la lovire, creand ceea ce seamana cu un curcubeu pe cer.
E o priveliste fantastica si una de care serviciile turistice din zonele de pe langa Polul Nord profita oricand pot, avand in vedere ca aceasta priveliste ofera un spectacol pentru fotografii de calatorii si pentru turisti.
Cristalele responsabile pentru efectul similar curcubeului de obicei se formeaza la altitudini extrem de inalte, intre 15 si 30 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului.