Comunitatea stiintifica a lumii a fost in cautarea unei cai de a crea energie nelimitata. De la cristale lunare la molecule care incalca legile fizicii, posibilitatile au fost o multime. Acum, cercetatorii s-ar putea sa fi gasit o cale de a folosi fotosinteza artificiala pentru a valorifica modul in care plantele genereaza energie si sa o foloseasca pentru noi, oamenii.
Procesul a fost descoperit intr-o noua cercetare revolutionara prin care oamenii de stiinta au fost capabili sa imite cu succes procesul natural al fotosintezei pentru a produce metan.
Oamenii de stiinta au subliniat noua descopeire intr-o noua lucrare publicata in ACS Engineering. La scara extinsa, acest nou proces ar putea permite fotosintezei artificiale sa inlocuiasca panourile solare ca sursa principala de energie nelimitata si ecologica pe care cercetatorii au incercat de decenii sa o gaseasca.
Kazunari Domen a condus echipa de ingineri, iar acestia au fost capabili sa duca lucrurile cu un pas mai departe prin dezvoltarea unui sistem de fotosinteza artificiala care genereaza hidrogen si oxigen folosind lumina generata de Soare.
Oamenii de stiinta care s-au implicat in acest studiu spera sa evolueze acest proces pentru a imita mai indeaproape sistemul utilizat de plante, captand dioxidul de carbon si stocand energia de la Soare in metan, actionand practic ca o versiune artificiala a fotosintezei.
E un sistem foarte similar cu panourile solare. Cu toate acestea, in loc sa valorifice pur si simplu energia Soarelui si sa o stocheze, cercetatorii au utilizat acelasi sistem al fotosintezei pe care plantele se bazeaza pentru a produce si mai multa energie stocabila.
Desigur, extinderea acestui sistem pentru a indeplini necesarul de energie al unui oras prezinta mai multe provocari. Lucrarea acestor cercetatori evoca obstacolele si posibilele solutii.