Septembrie 2023 a fost o luna palpitanta pentru explorarea spatiala. Atunci, sonda OSIRIS-REx a revenit in sfarsit pe Pamant, aducand mostrele pe care le-a colectat de pe un asteroid: Bennu.
Acum, prima analiza a asteroidului Bennu de catre agentia spatiala NASA a fost in sfarsit finalizata si ne ofera o privire asupra emblematicului asteroid. Bennu i-a surprins deja pe oamenii de stiinta de un numar de ori prin calatoria sondei OSIRIS-REx.
Aceasta sonda nu doar ca a colectat mai multe mostre decat se asteptau cei de la NASA, dar a si constribuit la dovedirea faptului ca Bennu nu e practic un obiect solid, prezentand resturi si diverse bucati de roca si planetezimale (obiecte solide care ar putea alcatui o planeta) care au explodat atunci cand naveta spatiala a facut contact.
De cand agentia spatiala NASA a primit mostrele de asteroid, Bennu i-a nedumerit pe oamenii de stiinta. Acum ca prima analiza a asteroidului Bennu a fost definitivata, incepem in sfarsit sa desenam o imagine mai colorata asupra acelui obiect cosmic.
Pentru inceput, echipa a gasit pe asteroid particule deschise la culoare in acele mostre, ceva ce a fost considerat de oamenii de stiinta ca fiind o posibila contaminare.
Cu toate acestea, o analiza mai amanuntita a dezvaluit ca particulele erau de fapt fosfat de magneziu. Acest mineral nu e gasit foarte bine pe Pamant, avand in vedere ca e prea fragil pentru a supravietui caderii pe Pamant, sau pentru ca dispare la scurt timp dupa.
Datorita existentei pe Bennu, cei de la NASA cred ca acest mineral ar putea contribui la intelegerea diferitelor activitati geologice la care a asistat asteroidul Bennu. Exista si o cantitate raspandita de glicina, unul dintre cei mai simpli aminoacizi si un ingredient vital pentru proteine care duc la aparitia vietii.