fbpx

De ce o pacienta canta la vioara in timp ce era operata pe creier

De ce o pacienta canta la vioara in timp ce era operata pe creier

O pacienta a fost operata pentru a i se extirpa o tumora din creier, dar nu oricum. Pacienta era constienta in timpul operatiei si canta la vioara. Medicii au avut motive pentru care au decis acest lucru.

Pentru operatiile majore precum cele pe creier, ati presupune ca pacientii sunt mai intai tranchilizati pentru a adormi. Cu toate acestea, acest lucru nu e neaparat cazul.

La Londra, o pacienta pe numele sau Dagma Turner a fost practic constienta in timp ce era operata pe creier. In plus, aceasta chiar canta la vioara in timpul operatiei.

CITESTE SI:  Tara in care a avut loc primul transplant de rinichi executat de un robot

Pacienta fusese diagnosticata cu o tumora cu crestere lenta in 2013, dar recent medicii au descoperit ca tumora devenea din ce in ce problematica si s-au gandit ca ar fi o idee buna sa o inlature printr-o operatie pe creier.

Deci de ce pacienta a fost treaza in timpul operatiei si de ce i s-a cerut sa cante la vioara? Potrivit lui Keyoumars Ashkan, un neurochirurg la King’s College Hospital, motivul e faptul ca medicii doreau sa stie in timp real daca modul in care operau afecteaza partea creierului necesara pentru miscarea si coordonarea bratelor.

CITESTE SI:  Cine lucreaza la un ventilator medical de doar 100 de dolari pentru coronavirusul Wuhan

Ashkan a fost citat spunand: “Stiam cat de importanta este vioara pentru Dagmar, asa ca era vital sa pastram functia in zonele delicate ale creierului ei care i-au permis sa cante la vioara”.

Pacienta adauga: “Vioara e pasiunea mea. Cant de la o varsta frageda. Gandul de a-mi pierde capacitatea de a canta la vioara a fost sfasietor, dar, fiind si el insusi un muzician, profesorul Ashkan mi-a inteles ingrijorarile”.

CITESTE SI:  Calomnierea regiunii pe care o populez - noua scamatorie a celor care indobitocesc poporul prin TV

Trebuie mentionat ca nu este pentru prima data cand a avut loc o astfel de operatie la un om. Anterior, un profesor de muzica a fost de asemenea constient si canta la saxofon, in timp ce medicii ii inlaturau o tumora printr-o operatie pe creier.