Ultima data cand ti-ai masurat tensiunea arteriala cel mai probabil te aflai in cabinetul unui medic cu o chestie voluminoasa atasata de unul dintre bratele tale.
Dar in viitor s-ar putea sa nu mai fie nevoie de asa ceva, pentru ca vor aparea instrumente de masurare a tensiunii arteriale mult mai mici si mai convenabile. Astfel de instrumente pentru masurarea tensiunii arteriale ar putea fi folosite si in timp ce te afli in miscare, cand nu esti in cabinetul medicului sau in propria ta locuinta.
Trebuie sa-ti masori tensiunea arteriala? Din pacate, in momentul de fata nu prea exista o modalitate deosebit de convenabila de a o masura, cu exceptia atasarii unor chestii pe brat.
Asta inseamna ca trebuie sa te afli in propria locuinta sau la cabinetul unui medic pentru a o masura. Dar cercetatorii de la Universitatea din California, Statele Unite, au venit cu o solutie.
Acestia au dezvoltat un mic plasture care poate fi purtat pe pielea pacientului si care va masura incontinuu tensiunea arteriala, chiar si in miscare, fara sa fie nevoie ca pacientul sa duca cu el un dispozitiv voluminos.
De asemenea, plasturele are si mai mult potential, avand in vedere ca ar putea fi folosit pentru a monitoriza organe vitale, cum ar fi ficatul, plamanii si chiar creierul.
Cum functioneaza plasturele? Ei bine, acesta trimite unde ultrasonice care patrund prin piele si care se reflecta din tesuturile purtatorului. Acele unde sunt apoi trimise inapoi la senzorul plasturelui pentru a masura tensiunea arteriala.
In acest moment, plasturele nu e foarte practic, avand in vedere ca inca are nevoie de o sursa de energie, dar potential are. Ramane sa vedem cand va incepe sa fie folosit acest plasture.
E interesant sa vedem cum tehnologia si-a adus contributia in domeniul medical, incepand sa apara instrumente de masurare si mai mici de dimensiuni mai portabile care sunt integrate in dispozitive precum smartwatch-urile.