Lasand la o parte temerile legate de robotii controlati de AI (inteligenta artificiala), AI a oferit omenirii o oportunitate incredibila de a folosi o putere de calcul incredibila in o varietate de moduri si pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru detectarea cancerului.
Dar poate un computer AI sa ne spuna cand vom deceda prematur? Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham au decis sa afle asta.
Ceea ce au descoperit ei a fost ca un sistem de invatare automata cu AI nu este la fel de bun ca un medic la estimarea sanselor de deces prematur ale unui om cu o boala.
Este de fapt mai bun. Sistemul AI – care a digerat datele ale peste 500.000 de oameni – a reusit sa ghiceasca mai bine decat medicii sansele de deces prematur ale unor oameni.
Echipa de cercetare a folosit date de la UK Biobank pentru mai mult de o jumatate de milion de oameni cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani.
Datele au fost colectate intre 2006 si 2016, iar algoritmul AI a primit apoi sarcina de a prezice sansele de deces prematur ale grupului. Dr. Stephen Weng, autorul lider al lucrarii, a spus intr-o declaratie: „Acest sistem foloseste computerele pentru a construi noi modele de estimare a riscului care iau in considerare o gama larga de factori demografici, biometrici, clinici si de stil de viata pentru fiecare om evaluat, chiar si consumul de fructe, legume si carne pe zi”.
Studiul, desi impresionant, este doar un pas intr-un efort mai mare de a construi sisteme de invatare automata capabile sa ofere perspective personalizate de sanatate si de deces pentru indivizi.
La un moment dat intr-un viitor nu foarte indepartat, computerele cu AI vor putea spune fiecaruia dintre noi ce alimente reprezinta cel mai mare pericol pentru sanatate si cei mai importanti factori de deces prematur pentru oameni.