fbpx

Cum detecteaza aceasta aplicatie boli oculare, poate mai bine ca medicii

Cum detecteaza aceasta aplicatie boli oculare, poate mai bine ca medicii

Incepe sa fie posibil sa-ti verifici ochii de boli oculare folosind doar smartphone-ul din dotare. Cercetatorii au dezvoltat o aplicatie pentru dispozitivele Android si iOS care detecteaza boli oculare, chiar si cu peste un an de zile inainte ca medicii sa puna diagnosticul.

Tehnologia a evoluat enorm. In ziua de azi, obiectele din clipurile video pot fi recunoscute prin folosirea inteligentei artificiale. Datorita avansarii tehnologiei, cercetatorii au reusit intre timp sa dezvolte o aplicatie care poate detecta boli oculare prin scanarea unor fotografii.

CITESTE SI:  La ce nou smartphone pliabil lucreaza Samsung diferit de Galaxy Fold

Cum functioneaza aplicatia CRADLE? Ei bine, aceasta cauta reflexii “ochi alb” in fotografii care ar putea fi un semn al retinoblastomului, cataractei sau orice altceva.

Se pare ca aplicatia CRADLE este atat de eficienta, incat, atunci cand a fost pusa la incercare prin scanarea a multor fotografii cu 40 de tineri, jumatate dintre ei avand boli oculare, au existat 16 cazuri in care CRADLE a detectat boli oculare la acestia cu 1,3 ani inainte ca medicii sa puna diagnosticul.

CITESTE SI:  Ce greutate incredibila are acest scuter gonflabil care incape in rucsac

Desi CRADLE e utila pentru oricine, indiferent de varsta, se spune ca e mai eficienta pentru tineri – care s-ar putea sa nu stie neaparat ca ceva nu e in regula cu ochii lor.

De asemenea, CRADLE va fi utila pentru parintii care pot monitoriza sanatatea oculara a tinerilor doar prin scanarea fotografiilor existente. Aplicatia CRADLE este disponibila pentru descarcare pentru dispozitivele iOS si Android, dar creatorul avertizeaza ca aceasta nu e aprobata de FDA si ca nu ar trebui sa tratezi rezultatele ca pe un diagnostic precis.

CITESTE SI:  Ce lucru interesant a inventat un cantaret K-Pop pentru coronavirusul Wuhan

Cu toate acestea, daca aplicatia CRADLE detecteaza ca ai putea avea o boala oculara, poate ca nu ar strica sa mergi la un control la medic.