Tehnicile medicale moderne le permit medicilor sa inlocuiasca ceva defect din corpul unui pacient cu ceva functional de la un donator. De-a lungul deceniilor, transplanturile au devenit mai sigure, iar rata de succes a crescut. Cu toate acestea, multi pacienti care au nevoie de transplanturi de organe cardiace se gasesc pe liste lungi de asteptare din cauza lipsei de donatori.
Cand vine vorba despre transplantul de organe, perioada de timp in care acestea raman viabile pentru transplant e destul de redusa. Acest timp devine si mai redus atunci cand vine vorba despre transplantarea de organe cardiace care pot fi luate doar de la o persoana vie (de obicei de la donatori care au intrat in moarte cerebrala).
Din pacate, acest lucru creeaza o problema pentru cei care au nevoie de un transplant cardiac, deoarece pur si simplu nu exista suficiente organe cardiace disponibile.
Cu toate acestea, exista ceva vesti bune. Datorita medicilor de la Duke University Medical Center, s-a reusit cu succes readucerea la viata a unui organ cardiac printr-o tehnica cunoscuta sub denumirea de perfuzie calda.
Aceasta e o tehnica folosita de medici in care organul cardiac este invaluit in oxigen si in caldura, ceea ce il readuce la viata pentru a fi viabil pentru transplant, chiar si la cateva ore de la deces.
Intre timp, medicii au reusit cu succes sa realizeze un transplant la un pacient, aceasta fiind prima data cand o astfel de procedura a fost realizata in SUA.
Potrivit medicului Jacob Schroder care a realizat procedura: „Aceasta procedura de aducere la viata are potentialul de a extinde fondul donatorilor cu pana la 30%. Cresterea numarului de organe cardiace donate ar reduce timpul de asteptare si numarul de decese care apar in timp ce pacientii asteapta”.