Desi boala Alzheimer afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume, ramane dificil de detectat din timp. Dar cercetatorii analizeaza daca AI (inteligenta artificiala) poate juca un rol in detectarea precoce a acestei boli la pacienti.
O multime de afectiuni medicale au de obicei simptome care indica anumite boli. Din acest motiv, uneori tiparele sunt utile pentru a identifica o problema de sanatate la pacienti.
Asta este ceea ce au incercat cercetatorii cand au instruit un sistem AI pentru a detecta Alzheimer-ul la pacienti cu ani de zile inaintea unui medic.
Intr-un studiu publicat in revista Radiology, aflam ca cercetatorii din California au dezvoltat un sistem AI care, atunci cand a fost instruit, a fost capabil sa detecteze un pacient cu Alzheimer pe baza scanarilor creierului capturate cu ani in urma.
Sistemul AI a fost instruit folosind pacienti existenti in cazul carora s-a confirmat ca au Alzheimer. Cercetatorii au descoperit ca sistemul AI poate detecta Alzheimer-ul mult mai devreme in comparatie cu un medic.
Acest sistem AI a fost instruit cu imagini FDG-PET care au fost folosite in trecut pentru detectarea Alzheimer-ului. FDG este o glucoza radioactiva care este injectata intr-o persoana.
Glucoza este absorbita in organismul pacientului si, datorita radioactivitatii sale, o scanare PET poate indica activitatea metabolica a tesutului in functie de cantitatea de FDG absorbita.
Acest lucru poate servi ca dovada a existentei bolii Alzheimer la pacienti si ca mijloc de detectare. Acestea fiind spuse, desi testele initiale au avut succes, cercetatorii recunosc ca in acest moment exista o cantitate prea mica de date din testari pentru ca totul sa fie concludent. De asemenea, cercetatorii spun ca planuiesc sa-si foloseasca algoritmul AI pe seturi mai mari de date in viitor.