Un progres medical si de aviatie a avut loc in orasul Baltimore din statul american Maryland saptamana trecuta. Primul organ uman livrat folosind o metoda mai neobisnuita – cu drona – a fost transplantat cu succes la un pacient. Acel pacient avea insuficienta renala.
Intotdeauna s-a stiut ca dronele pot fi folosite pentru livrare. De exemplu, in Australia asa se folosesc dronele. S-a indicat, de asemenea, ca micile aparate de zbor ar putea fi folosite si pentru a livra organe in cazuri in care trebuie sa fie efectuate transplanturi de urgenta.
Ei bine, la Centrul Medical al Universitatii din Maryland, se pare ca dronele au fost folosite in astfel de scopuri. Acolo, primul organ (un rinichi) livrat cu o drona a fost transplantat cu succes, pentru un pacient care avea insuficienta renala.
Utilizarea dronelor a fost initiata de Dr. Joseph Scalea care nu era multumit de metodele actuale de livrare a organelor care erau costisitoare si lente, acest lucru ducand la deteriorarea organelor in timpul tranzitului.
Conform medicului Scalea, „Aceasta noua tehnologie are potentialul de a largi fondul donatorilor de organe si accesul la transplant. Livrarea unui organ de la un donator la un pacient este o datorie sacra cu multe parti in miscare. Este esential sa gasim modalitati de a imbunatati livrarea”.
Acestea fiind spuse, trebuie sa mai treaca destul de mult timp pana ce o astfel de metoda de livrare devine mainstream. Sunt necesare aprobari de la Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite si nu numai.
Oficialii si-au exprimat deja interesul si se crede ca obstacolele vor fi depasite, chiar si pentru operarea dronelor in timpul noptii. Medicul Scalea crede ca, folosind aparate mici de zbor, timpul de livrare s-ar putea reduce cu pana la 70%.