Cateva de minute de jucat un anumit joc video ar putea contribui la detectarea celor mai timpurii stadii ale bolii Alzheimer, in moduri in care testele medicale existente nu pot. Asa spun cercetatorii.
La fel ca in cazul multor afectiuni medicale, detectarea precoce poate ajuta fie la vindecarea bolii, fie poate ajuta pacientii sa se ocupe de boala mai bine, imbunatatindu-si astfel calitatea vietii.
Am vazut cum unii cercetatori incearca sa gaseasca modalitati de a detecta Alzheimer-ul mai devreme, iar acum un nou studiu indica faptul ca poate un anumit joc video poate fi mai bun la detectarea Alzheimer-ului.
Intr-un studiu recent publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, aflam ca s-a folosit un joc video denumit Sea Hero Quest pentru a detecta Alzheimer-ul la pacienti.
S-a reusit detectarea bolii Alzheimer vazand cum navigau jucatorii in jocul video, acestia trebuind sa controleze o barca printr-o serie de labirinturi. Pacientii care prezentau un risc genetic crescut de a dezvolta Alzheimer alegeau rute mai putin eficiente, comparativ cu cei care prezentau un risc mai scazut.
Conform cercetatorilor, folosirea jocului video a ajutat la accelerarea studiului, doua minute de jucat jocul video fiind echivalentul a 5 ore de analiza de catre un cercetator.
Asta inseamna ca cercetatorii pot primi informatii mult mai rapid cu acest joc. Conform cercetatorului principal Michael Hornberger, „Diagnosticul actual al Alzheimer-ului se bazeaza puternic pe simptomele de memorie despre care stim acum ca apar abia atunci cand boala este destul de avansata. Cu toate acestea, dovezile aparute arata ca deficientele subtile de navigare spatiala si de constientizare pot precede cu multi ani simptomele legate de memorie”.
Pare sa se fi gasit solutia pentru detectarea foarte rapida a acestei boli degenerative.