fbpx

Cat de buna e AI la detectarea cancerului de col uterin fata de medici

Cat de buna este AI la detectarea cancerului de col uterin fata de medici

Este recomandat sa mergem in mod regulat la controale medicale la medicii nostri pentru a ne asigura ca suntem sanatosi si ca nu exista probleme cu sanatatea generala.

Aceste controale la medici pot, de asemenea, depista cancerul, dar uneori aceasta boala e omisa din greseala chiar si de catre medicii experti.

Recent, cercetatorii de la Institutul National pentru Cancer din Statele Unite (NCI) din Statele Unite au dezvoltat un algoritm AI care permite detectarea modificarilor precanceroase ale colului uterin la femei.

CITESTE SI:  Hotelul captivant Star Wars al Disney este un vis Jedi devenit realitate

Se spune ca algoritmul AI e de 1,3 ori mai bun comparativ cu testele standard efectuate de medici. Unul dintre testele obisnuite folosite pentru a detecta cancerul de col uterin nu e foarte eficient.

Asta pentru ca rezultatele pot fi confundate intre o infectie, o inflamatie sau un cancer de col uterin. Prin instruirea sistemului AI pentru a sti cum ar trebui sa arate cancerul de col uterin, sistemul AI va fi mai rapid si mai eficient la detectare decat medicii.

CITESTE SI:  Cum se ocupa Facebook de postarile inselatoare de sanatate

Vorbind pentru publicatia Daily Mail, Jennifer Loukissas, director de comunicare in cadrul Departamentului de Cancer Epidemiologic si Genetica al NCI, a spus ca acel test obisnuit poate fi confundat intre o infectie, o inflamatie si un precancer de col uterin. De asemenea, aceasta mai spune ca rezultatele sunt greu de interpretat cu ochiul uman.

Ea adauga, “Un expert uman este deschis la interpretare si, chiar daca creierul uman e bun la detectarea tiparelor, retelele neurale cu AI sunt si mai bune”.

CITESTE SI:  La fel ca Apple, Amazon ar avea o echipa secreta de sanatate

Ei bine, ar putea trece ceva vreme pana ce sistemul AI va fi folosit la scara larga pentru detectarea cancerului de col uterin in locul medicilor, dar cu siguranta este un pas in directia cea buna. Sistemele echipate cu algoritmi AI vor fi fara indoiala de ajutor pentru medicii viitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *