Cand cumperi o copie fizica a unui joc si nu-l mai vrei, il poti duce la un magazin sau sa-l revinzi legal online. Pe de alta parte, din pacate, din cauza naturii jocurilor digitale, este aproape imposibil sa procedezi la fel.
Cu toate acestea, asta nu inseamna ca utilizatorii au incetat sa incerce. De fapt, o hotarare recenta a unei inalte instante din Franta a permis consumatorilor europeni sa poata revinde legal jocurile digitale cumparate de pe Steam.
Procesul a fost intentat de grupul UFC-Que Choisir impotriva magazinului de jocuri digitale Steam acum 4 ani de zile, acest grup sustinand ca platforma Steam practica activitati anti-consumatori.
Valve a incercat sa argumenteze ca Steam este un serviciu de abonament, dar instanta a respins acest lucru spunand ca platforma isi vinde jocurile digitale in mod perpetuu si nu ca parte a unui abonament.
Asta inseamna ca, legal, daca cumperi un joc in copie digitala de pe Steam si decizi ca nu-l mai vrei, il poti practic revinde, la fel ca pe copiile fizice. Retineti ca aceasta hotarare se aplica numai in Uniunea Europeana, datorita unei legi la nivel european care permite ca toate bunurile, inclusiv cele software, sa poata fi revandute legal fara permisiunea producatorului sau vanzatorului initial.
Inainte de a te entuziasma prea tare ca vei putea revinde legal jocuri digitale, afla ca hotararea inca nu a intrat in vigoare. Compania Valve care detine Steam va primi la dispozitie 3 luni pentru a-si modifica termenii serviciului.
In acelasi timp, Valve are de gand sa conteste hotararea, ceea ce ar putea intarzia intrarea in vigoare. Intr-o declaratie oferita pentru Polygon, un purtator de cuvant al Valve a spus: „Nu suntem de acord cu decizia instantei din Paris si o vom contesta. Hotararea nu va avea niciun efect asupra Steam in timp ce hotararea este contestata”.