Am lansat Zen-life.xyz pentru a nu fi limitat exclusiv la un public romanesc. Nu ma expun pe respectivul site in niciun fel (nici macar prin opinii), astfel ca e in regula.
Nu m-as expune nici pe site-ul in romana, dar mai ales pe Zen-life.xyz. Noul site web graviteaza in jurul catorva nise si subiecte (din viata de zi cu zi) si nu-i tocmai un portal de stiri precum Dojotech, ci o revista online.
Zen-life.xyz e gazduit (fisierele sale) de o companie de hosting din Romania. Am hotarat sa optez pentru gazduirea in Romania pentru ca internetul din Romania e ca briciul elvetian. De gazduiam Zen-life.xyz in SUA, de exemplu, n-ar fi fost chiar in regula in privinta vitezei de incarcare.
Sigur, piata americana duduie la finante si afaceri. Si totusi, internetul de acolo e pilaf in comparatie cu cel din Romania. Plus ca Statele Unite se situeaza in extremitatea vestica a lumii; Zen-life.xyz s-ar incarca mai lent in tarile din estul mapamondului (pentru ca distanta de mii de kilometri). Romania e amplasata geografic mai pe la mijloc.
Gazduirea site-ului si adresa sa URL sunt doua chestii care se completeaza una pe cealalta, dar sunt diferite. Mi s-a reprosat ca denumesc site-ul in engleza (adresa sa URL principala) oricum si in orice fel si cu orice kiki-miki dupa [.]
Numele Zen-life.xyz a fost de fapt cumparat de je. De ce .xyz si nu .com? Pai, Zen-life.com era deja ocupat. Nu exista niciun fundament sa mi se reproseze ca .xyz e un sufix dubios (un sufix dubios e .tk, fiind gratuit).
Extensia .xyz nu e creata/ emisa/ administrata de mine. Nu e posibil sa lansezi un site cu orice sufix. Se poate doar cumpara un nume de la niste emitenti autorizati de anumite extensii web: .ro, .com, etc.
Plata pentru acele nume nu e unica. E ca un abonament, plata e anuala sau pe cativa ani. In al doilea caz, ti se ofera un discount. Pana si site-ul companiei Alphabet (care stapaneste Google) e pe aceasta extensie: Abc.xyz. Totul e legit.