fbpx

Opinie despre filmul sud-coreean “Gangnam 1970” (2015)

Opinie despre filmul sud-coreean Gangnam 1970 (2015)

“Gangnam 1970” e un film de actiune lansat in Coreea de Sud in 2015. E vorba despre coruptia fara precedent, interesele politice si luptele pentru putere ale politicienilor si bandelor din subordinea lor (in anii ’70) in timp ce incercau sa acapareze zona din sudul Seulului (Gangnam), cumparand teren pentru a construi si dezvolta zona. Pentru a largi suprafata Seulului. Pentru ca suprapopulare.

Asta in timpul apogeului dezvoltarii afacerilor imobiliare. In prezent, Gangnam e poate cel mai prosper si dezvoltat district din Coreea de Sud, o gramada de companii avandu-si sediul acolo. Iar melodia “Gangnam Style” e o parodie la adresa stilului de viata al excentricilor actuali din acel district care au bani.

Inca de la inceputul filmului, sunt plasati in prim-plan Jong-dae (interpretat de actorul Lee Min-ho; cel din dreapta) si Yong-ki (Kim Rae-won; cel din stanga). Astia au crescut intr-un orfelinat.

CITESTE SI:  Ce pret are smartphone-ul Samsung Galaxy Note 10+ Star Wars

Dupa ce-au parasit orfelinatul, incearca sa-si castige existenta culegand sticle goale si hartii. Jong-dae e apoi implicat in interesele asupra dezvoltarii zonei Gangnam din Seul.

In acest timp, el locuieste cu Gil-soo (un fost lider de banda) si Sun-hye (fiica lui Gil-soo). Jong-dae e acceptat ca membru al familiei, iar mai tarziu devine la randul sau membru de banda, spre nemultumirea lui Gil-soo care incerca sa construiasca pentru Jong-dae un alt viitor, nu o astfel de viata riscanta.

In anii ’70, cei doi amici din copilarie initial se chinuiau zilnic sa supravietuiasca si locuiau intr-o baraca darapanata. Exista unele momente comice in care cei doi inghetau de frig acolo, Yong-ki incalzindu-se cu becul sub plapuma.

CITESTE SI:  Filmul "Detective Pikachu" va avea probabil unul dintre acesti actori

Dar pana si baraca le e demolata de niste oameni cu buldozerul condusi de niste politicieni corupti si lacomi care demolau pentru a reconstrui acea zona.

Apoi, din nevoie de bani, cei doi se implica intr-o confruntare politica fizica si devin separati in urma acestui lucru. Nu cu voia lor, ci din cauza circumstantelor.

Ani de zile, cei doi au fost separati in zone diferite. In cele din urma, Jong-dae e adoptat de un fost membru de banda pe nume Gil-soo si incearca sa traiasca in mod onest, in timp ce Yong-ki si-a asigurat o pozitie fruntasa in cea mai puternica mafie din Seul, adica Myeongdong – sub conducerea lui Yang Ki-taek.

CITESTE SI:  Unde s-au descoperit pacienti carora li s-a reactivat coronavirusul Wuhan

Dar pana la urma si Jong-dae – care incerca sa traiasca onest – devine membru de banda, iar destinul ii reuneste pe cei doi, ambii aflati in ascensiune.

Si dupa aia se intampla o groaza de alte lucruri. Cei doi din bande diferite coopereaza in diverse situatii, dar intr-un final intervin conflictele intre ei din diverse motive.

“Gangnam 1970”, un film beton in care totul e armonizat: decorurile, interpretarea, peisajul, dialogurile, coloana sonora. S-a construit o reprezentare captivanta a unei perioade interesante din istorie.

Un film despre obsesia inavutirii, lacomie, coruptie si despre oameni exploatati de care mai tarziu cei de la putere se descotorosesc cand nu mai sunt utili.