„Number 24” e un film istoric bazat pe fapte reale. Mișcarea de rezistență a unui grup de norvegieni, împotriva naziștilor nemți și locali, e focusul acestui film. Norvegienii naziști fiind uneori mai fanatici decât nemții în al Doilea Război Mondial.
Mișcarea de rezistență norvegiană pusă în mișcare prin grupul condus de Gunnar Sønsteby, personaj principal, era necesară, după ce germanii au invadat și cucerit Norvegia. A fost nevoie practic de circa 800 de soldați nemți pentru a asedia și cuceri Oslo, norvegienii fiind insuficient de bine pregătiți atunci.
Filmul începe cu prezentul, undeva prin secolul 21. Gunnar Sønsteby, acum la o venerabilă vârstă (nedivulgată, însă), ține o prelegere într-o sală pentru câteva sute de elevi și/sau studenți.
Acesta își prezintă povestea de viață ca sabotor (cu numele de cod „numărul 24”) împotriva naziștilor în al Doilea Război Mondial. Gunnar a mers cu 70 de ani în urmă la aceeași școală precum tinerii prezenți în sală, ține acesta să le precizeze.
El îi întreabă pe aceștia dacă la momentul actual simt că trăiesc în vremuri de pace, ei răspunzând afirmativ. Gunnar Sønsteby le spune apoi că așa credea și el în anii 1930 când era de-o vârstă cu ei, că avea impresia că trăiește într-o eră sigură de după război. Trăia de fapt într-o eră dintre două războaie.
După ce nemții au mărșăluit pe 9 aprilie 1940 în Oslo, Gunnar și alții s-au înrolat pentru a le ține piept germanilor în bătăliile din pădure în mijlocul iernii și cu zăpada până la genunchi. Atunci erau cât se poate de nepregătiți.
Gunnar Sønsteby se îmbolnăvește de pneumonie și sinuzită și i se recomandă să se odihnească timp de doi ani. Nefiind astfel apt pentru purtarea războaielor convenționale cu arme, decide să devină un agent de informații și sabotor în slujba Norvegiei.
Important de menționat e că guvernul Norvegiei s-a refugiat la Londra, dar avea ochi și urechi în Norvegia prin mișcarea norvegiană de rezistență. Guvernul norvegian avea și reprezentant în Suedia care prelua informații de la mișcarea de rezistență din Norvegia și le trimitea guvernului.
Gunnar s-a întâlnit și cu alți norvegieni care se opuneau nemților: Knut Haugland, Edvard Tallaksen, Max Manus, Andreas Aubert, Gregers Gram și alții. Cu aceștia, Gunnar Sønsteby alcătuiește un grup de rezistență și devine liderul acestuia. În plus, Gunnar își creează mai multe identități pentru a nu fi găsit de naziști.
Grupul a început cu un ziar, apoi au trecut după câțiva ani la acte de sabotaj și chiar la asasinate, inclusiv împotriva norvegienilor convertiți la nazism (ceea ce ridică în film serioase dileme de moralitate la adresa grupului).
Gunnar Sønsteby ajunge în Scoția în 1943 pentru un instructaj, acolo unde își perfecționează aptitudinile de sabotaj cu tot ce implică acesta.
„Number 24”, un film despre una dintre cele mai sfidătoare și crâncene mișcări de rezistență anti-nazism din toată Europa la vremea respectivă.