fbpx

De ce n-ar trebui sa ne alarmam prea serios din cauza noului coronavirus

De ce n-ar trebui sa ne alarmam prea serios din cauza noului coronavirus

Nu exista in Romania motive suficiente ca sa ne alarmam prea sever si nici sa trecem la masuri dintre cele mai drastice, cu exceptia unor masuri rezonabile precum curatenia exemplara si purtarea unei masti (la cum stau lucrurile in prezent – preturile, poate ca in viitor vei cumpara o masca si vei primi cadou un Volkswagen Golf).

In primul rand, rata de mortalitate a celor infectati e extrem de redusa, indeosebi cei in varsta care au sistemul imunitar compromis si care au si alte boli fiind rapusi de noul coronavirus, in timp ce oamenii cu varste mai reduse au o rata de mortalitate de doar cateva procente.

Cu alte cuvinte, cu cat esti mai putin inaintat in varsta, cu atat ai mai putine sanse s-o mierlesti. Pe langa asta, multi oameni infectati se insanatosesc de la sine, datorita raspunsului imun al gazdei.

Adica o buna parte dintre oamenii infectati ajung sa capete imunitate la COVID-19. Ca doar organismul uman nu ramane pasiv si nu pierde timpul de pomana cand intra in contact cu COVID-19. Organismul creeaza si trimite anticorpii aferenti, nu asteapta un an de zile ca sa fie create vaccinurile.

CITESTE SI:  De ce vaccinul Rusiei e ridiculizat, pe cand cel al Chinei e minunat

In plus, in Romania nu exista mai deloc cazuri confirmate. Toata mass-media din Romania si unii “destepti” cu epoleti (care aproape sigur fumeaza ceva canepa in timpul lor liber cand nu practica demagogia) s-au activat ca nataraii pe acest subiect, instiga aiurea la panica si inflameaza opinia publica, de parca COVID-19 ar fi ciuma de pe la 1500.

Uite-asa ajung romanasii “prepperi” din aia care golesc rafturile magazinelor, isi aduna provizii care le ajung pe 3 vieti si se adapostesc in buncare asteptand Armaghedonu’. Nu m-ar deranja sa vina mai cu talent corona asta in Romania, ca poate mai curma din suferinte.

Incep oamenii de rand sa “patruleze” internetul dornici fiind sa se informeze despre aceasta boala cu caracter epidemic si sfarsesc prin a se ingrijora peste masura. Mai domol cu panica pe scari.

Si unii “influenceri” contribuie la panica instaurata, dar nu inteleg ce mama dracu’ influenteaza ei, sau ce influenteaza pozitiv. Pe unii oameni care gandesc (minoritatea care le formeaza publicul), doar ii influenteaza sa se k in blogurile lor.

Iar altii profita de panica generand foloase materiale de pe urma celor neinformati sau dezinformati. Au ajuns unii bisnitari sa profite de panica instalata printre acei oameni si sa puna anunturi online cum ca vand (la suprapret) masti medicale sfintite la nu stiu ce manastire. Trebuie verificat daca mastile in cauza au certificat de sfintire, nu? Si daca sunt recunoscute de BOR, ca doar nu ne dorim sa fim tepuiti, nu ne jucam cu corona. Astia-s oamenii care degradeaza imaginea BOR-ului, fara ca ei sa aiba vreo legatura cu BOR-ul.

CITESTE SI:  Ce companie va lansa smartphone-uri cu zoom optic 10x

Totul e pe panica. Daca ar tusi un chinez in Romania, s-ar inchide juma’ de tara. Am remarcat si un val de reactii negative asupra chinezilor, ei fiind acuzati ca sunt responsabili pentru toate bolile si molimele Pamantului, din cauza modului in care se hranesc.

Sa nu mancam rahat de cozonac deocamdata, zic. Or infuleca unii (si subliniez: unii) chinezi unele dubiosenii, dar in comparatie cu ce? Restul lumii are impresia ca infuleca chestii mai normale?

Treaba aici e interpretabila. Poate ca si noi, romanii, infulecam unele lucruri pe care chinezii le considera indoielnice si care le intorc stomacul pe dos. Am vrea noi sa ajungem la gradul de civilizatie al unor tari asiatice.

CITESTE SI:  De ce imaginea de brand a Apple si iPhone e in declin in China

Update 25.03: Epidemia/pandemia/ciuma, sau cum i se mai spune, s-a mai intensificat in Romania, dar nu exista motive sa ne isterizam si sa ne pierdem mintile, rata de mortalitate a celor care s-au infectat situandu-se la 4% (estimare generoasa). Vital e sa pastram in siguranta categoriile de risc. N-ar strica nici sa consumam ceva vitamine pentru intarirea sistemului imunitar.

Intre timp, un aspect mi se pare dubios. In Olanda, se vrea sa se scoata din calcul izolarea totala a populatiei, pentru ca aproape intreaga populatie a tarii sa ajunga sa fie infectata in cele din urma.

Obiectivul e dezvoltarea unei imunitati colective, in mod natural. Se doreste efectiv expunerea poporului olandez la COVID-19 in vederea permiterii organismului sa dezvolte anticorpii.

Ceea ce mi se pare dubios e ca mass-media audiovizuala de la noi nu acopera acest subiect, ceea ce imi suna a partinire grosolana. E adevarat, o fi necesara izolarea, dar ce practica mass-media romaneasca acum tot favorizare in dauna si lipsa de echidistanta se numeste.