S-a dezvaluit in presa din intreaga lume – inclusiv pe acest blog – ca roverul Perseverance, cel mai complex laborator mobil de astrobiologie creat vreodata, a amartizat in luna februarie a acestui an, dupa o calatorie de 7 luni si aproximativ 472 de milioane de kilometri traversati in spatiu.
Din cele retinute de mine, cred ca numele „Perseverance” a fost ales pentru acel rover printr-un sondaj la nivelul Statelor Unite. In timpul amartizarii si dupa amartizare, roverul a transmis catre Pamant imagini folosind sateliti care fusesera deja lansati pe orbita planetei Marte acum ceva vreme.
Perseverance are dimensiunea unei masini de teren si va fi folosit pentru a studia solul de pe Marte pentru a descoperi eventuale indicii ca acolo a existat candva viata.
Datele de la Perseverance catre Pamant circula cu viteza luminii prin unde radio (aproximativ 300.000km/s). Chiar si asa, din cauza distantei, transferul de date dintre planete poate necesita un sfert de ora.
Perseverance nu e singurul rover care exista acum pe Marte si care inca e operational. Pe Marte se mai afla roverul Curiosity care a amartizat in 2012 si care inca mai functioneaza. Sovieticii au fost primii care au incercat sa lanseze roveri pe Marte, acum jumatate de secol, dar au esuat.
Dojotech se afla pe Marte in momentul asta cu cazanul Perseverance, insa doar cu numele. Dupa ce a aparut acum cativa ani stirea cum ca agentia spatiala americana ofera 1 milion de tichete de imbarcare pentru Marte prin roverul Perseverance, mi-am zis sa incerc.
Cele 1 milion de nume au fost gravate cu un fascicul cu electroni la nivel microscopic pe un material care in momentul asta se afla pe roverul de pe Marte.
Deci Dojotech.ro e acum oarecum pe Marte. Stirea cu tichetele de imbarcare a fost dezvaluita acum cativa ani si ulterior mi-am rezervat tichete de imbarcare atat pentru Dojotech.ro, cat si pentru mine personal.
Doar ca pe mine n-o sa ma expun in acest mod. Din acelasi motiv pentru care detest la culme sa fiu expus fotografic. De acum incolo, omenirea isi doreste rezultate, sa descopere prin „caruta” Perseverance dovezi ca planeta Marte a fost ospitaliera vietii acum miliarde de ani in urma.