Se pare ca companii chineze precum Huawei si ZTE au dificultati in Statele Unite. Ambele companii au fost acuzate in trecut de spionaj pentru guvernul chinez, dar in ultima vreme ZTE a primit si interdictie de export in Statele Unite, ceea ce impiedica compania sa cumpere tehnologie din Statele Unite.
Compania a spus anterior despre interdictia de export ca este una nedreapta si a promis ca va lupta impotriva acesteia, dar a si oferit intre timp o declaratie mai detaliata cu privire la situatie.
In declaratie, ZTE practic spune ca nu este de acord cu interdictia de export si ca a incercat tot posibilul sa se conformeze legilor Statelor Unite. Pentru cei care nu cunosc motivul pentru care compania ZTE a primit interdictia de export acum cativa ani, practic compania a fost acuzata ca a vandut tehnologie din Statele Unite Iranului, tara care la acea vreme era sanctionata de Statele Unite.
Compania a solutionat cazul si i-a concediat pe directorii care au fost implicati in tranzactii, insa se pare ca nu este suficient, desi declaratia companiei ZTE indica ca a platit tot ce avea de platit.
Potrivit companiei, „ZTE nu va renunta la eforturile sale de rezolvare a problemei prin comunicare si, de asemenea, suntem hotarati, daca este necesar, sa luam masuri judiciare pentru a proteja drepturile si interesele legale ale companiei noastre, ale angajatilor si ale actionarilor nostri, dar si de a ne indeplini obligatiile si de a ne asuma responsabilitati fata de clientii nostri globali, utilizatorii finali, partenerii si furnizorii”.
Intre timp, interdictia de export Statelor Unite ar putea avea niste consecinte dezastruoase asupra businessului ZTE si ar putea chiar pierde licenta Android. Cu toate acestea, stirile recente sustin ca, drept urmare a interdictiei de export, dezvoltarea de cipuri cu provenienta chineza a fost accelerata, aparent in incercarea de a reduce dependenta fata de companiile occidentale.