Probabil ca ati mai vazut „roboti” origami inainte: foi plate de metal sau plastic care se indoaie in dispozitive care pot merge, urca si chiar inota. Nu sunt foarte folositori acum, dar reprezinta o cale promitatoare pentru dezvoltarea robotilor.
Acum, intr-o incercare de a spori abilitatile robotilor, cercetatorii de la Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) de la MIT au venit cu un nou instrument pentru ei: exoschelete origami.
Intr-o lucrare publicata acum cateva zile, cercetatorii descriu patru exoschelete, fiecare realizat dintr-o foaie din plastic care se indoaie intr-o forma predefinita atunci cand este incalzita timp de cateva secunde.
Exista un exoschelet in forma de barca si un planor: unul pentru „mers pe jos” si altul care se indoaie intr-o roata pentru o miscare mai rapida. Fiecare exoschelet se poate transforma intr-un mic dispozitiv origami denumit Primer.
Acesta nu este un robot care seamana cu cei la care ne gandim noi, ci este un mic cub magnetic origami care poate fi controlat de la distanta folosind campuri magnetice. In clipul video de mai jos, puteti sa vedeti robotul Primer origami pe o masa, cum ridica un exoschelet si cum exploreaza noul teren cu acesta.
Totul este foarte rudimentar, dar este o dovada a conceptului care arata cum putem produce dispozitive origami care se adapteaza la medii diferite. Primer origami poate purta chiar mai multe exoschelete simultan pentru a-si combina abilitatile si poate vibra timp de un minut sau cam asa.
„Daca vrem ca roboti sa ne ajute la anumite lucruri, nu este foarte eficient sa avem unul diferit pentru fiecare sarcina”, a declarat Daniela Rus, lidera proiectului, probabil o romanca, intr-un comunicat de presa. „Cu aceasta abordare inspirata de metamorfoza, putem extinde abilitatile unui singur robot, oferindu-i ‘accesorii’ (exoschelete) diferite de folosit in diferite situatii”.