Desigur, realitatea virtuala pare ca ar fi grozava pentru jocuri video, filme si concerte live, dar poate fi de asemenea folosita in scopuri medicale.
De exemplu, la inceputul acestui an, Samsung a sugerat folosirea realitatii virtuala pentru a-i vindeca pe oameni de fricile lor, sau cel putin pentru a-i ajuta sa le infrunte, iar acum cercetarii de la Oxford University cred ca realitatea virtuala ar putea fi de asemenea folosita pentru a trata pacientii cu paranoia.
Pentru a testa aceasta idee, acestia au selectat 30 de subiecti care sufera de mania persecutiei care este practic o forma foarte serioasa de paranoia.
Apoi, acestia au legat o casca NVis SX111 pe acesti pacienti care sufera de paranoia si i-au supus la o varietate de situatii sociale stresante, dar toate in siguranta unui mediu controlat.
Unei jumatati dintre pacienti i s-a spus sa continua sa faca ceea ce fac in mod normal pentru a face fata acestor situatii, tocmai de aceea, au evitat contactului vizual si interactiunile sociale complet in realitate virtuala.
Celeilalte jumatati dintre pacienti i s-a spus sa faca opusul in realitatea virtuala, iar asta inseamna sa abordeze efectiv avatarurile plasate in scenarii si sa mentina contactul vizual cu ele cat de mult timp este posibil.
La sfarsitul sesiunii de jumatate de ora, se pare ca cel putin jumatate din oameni din al doilea grup s-au simtit mai putin tulburati in lumea reala si au scapat de paranoia.
De asemenea, primul grup a semnalat un anumit nivel de succes, o cincime dintre participanti prezentand niveluri mai reduse de paranoia.
Desigur, daca acesta este sau nu pur si simplu un tratament de scurta durata pentru paranoia, ramane de vazut, dar deocamdata realitatea virtuala este destul de promitatoare pentru pacientii cu paranoia.