Cand vine vorba despre dispozitivele de securitate de baza pentru locuinte precum senzorii de miscare, energia este principala problema. Alimentarea permanenta cu energie prin cabluri este o bataie de cap si una scumpa, sa nu mai spunem ca pot aparea pene de curent.
Desigur, poti oricand opta pentru dispozitive de securitate alimentate de baterii, dar autonomia lor este departe de a fi ideala. Tocmai cand credeam ca trebuie sa traim cu aceste inconveniente, o companie germana denumita Globio UG a venit cu o suita geniala de dispozitive de securitate care sunt alimentate de cartofi. Da, ai citit bine. Cartoful, leguma.
Daca ai niste cartofi la tine acasa, ai putea dori sa te gandesti la folosirea lor si la altceva in afara de mancare sau drept sursa principala de carbohidranti.
Te-ai putea gandi la securizarea casei tale cu dispozitive inteligente care vor fi alimentate de cartofi.
Cu asta a venit Globio si, avand in vedere ca senzorii inteligenti de securitate se intampla sa foloseasca atat de putina energie, acestia pot practic sa epuizeze un cartof intr-o actualizare mai moderna a experimentului de stiinta classic.
Astfel de dispozitive inteligente de securitate pe cartofi pot apoi sa functioneze pentru a monitoriza miscarea, campurile magnetice, vibratiile, temperatura, presiunea aerului sau umiditatea, inainte de a declansa o alarma atunci cand nevoia intervine.
Primul PPSD, sau Potato Powered Security Device cum este cunoscut mai bine, va permite ca apa sarata sau un cartof copt sa ofere energie electrica de 0,2 mW – ceea ce se intampla sa fie de 10 ori cantitatea de energie pe care cel mai economic globio ar consuma-o.
Acum ca este economic si cand iei in considerare ca senzorii de securitate functioneaza si pe baterii conventionale, atingerea timpului de operare de la un an la sapte ani in functie de sarcinile individuale, este cu atat mai impresionant.