O naveta robotica rusa a doborat un record. Progress MS-09 sau Progress 70 – primul nume este folosit de agentia spatiala rusa (Roscosmos), iar celalalt este folosit de NASA – a avut nevoie de doar doua orbite ale Pamantului inainte de a ajunge pe Statia Spatiala Internationala.
Aceasta a fost prima misiune rusa cargo care a demonstrat o capacitate de expeditie care probabil va fi utilizata din nou in viitor, a afirmat NASA intr-o declaratie.
O naveta rusa a stabilit un nou record pentru cea mai rapida calatorie catre Statia Spatiala Internationala. Navetei Progress fara echipaj uman i-a luat mai putin de 4 ore sa ajunga la Statia Spatiala Internationala dupa lansare, deci e un record.
Naveta avea misiunea de a livra alimente, combustibil si alte bunuri catre Statia Spatiala Internationala. Naveta Progress 70 a decolat la ora programata de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan la ora 17:51 ET si a andocat la Statia Spatiala Internationala la 21:31.
A efectuat calatoria la bordul unei rachete Soyuz-2. Naveta a fost incarcata cu aproape 3 tone de hrana, combustibil si altele. Va ramane pe orbita pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor.
NASA a declarat intr-un comunicat de presa ca aceasta calatorie a demonstrat o capacitate de expeditie care ar putea fi folosita pentru viitoarele incarcaturi rusesti si lansari cu echipaj uman.
Este deosebit de impresionant daca iei in considerare ca cele mai multe navete necesita mai mult de trei zile de calatorit. Racheta rusa Soyuz a ajuns deja la Statia Spatiala Internationala in mai putin de 6 ore, dar cu lansarea Progress 70, cei din Rusia au stabilit un nou record care s-ar putea sa nu fie doborat prea curand. Agentia rusa – Roscosmos – a reusit sa stabileasca acest record la a treia incercare, urmand doua orbite ale Pamantului.
ARRIVAL! Traveling about 250 miles over the Tasman Sea between Australia and New Zealand, the unpiloted Russian Progress 70 cargo ship docked to the @Space_Station at 9:31pm ET. Watch: https://t.co/mzKW5uDsTi pic.twitter.com/HfB51po4cM
— NASA (@NASA) July 10, 2018