Este „pixul” mai tare decat bisturiul? Desi telul unei operatii este de a inlatura cancerul in intregime in timpul operatiei de extirpare, inlaturarea intregii tumori se poate dovedi o provocare.
Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii au dezvoltat un dispozitiv in forma de pix care identifica rapid profilul molecular al tesuturilor folosind o picatura de apa si un spectrometru de masa pentru a determina daca acestea sunt canceroase.
Cand inlatura o tumoare canceroasa din corpul unui pacient, are logica ca medicii ar vrea sa se asigure ca o scot pe toata afara, nu-i asa? La urma urmei, nu are logica sa lase ceva in urma, sau sa-l supuna pe pacient la mai multe operatii.
Cu toate acestea, multumita muncii cercetatorilor de la Universitatea Texas din Austin, aceasta ar putea fi o problema de domeniul trecutului. Intr-o stire de Science Translational Medicine, aflam ca cercetatorii au creat un „pix” care se numeste MasSpec Pen.
Acesta este un dispozitiv mic care seamana cu un pix si care poate in timp real sa determine daca un tesut este canceros in doar 10 secunde. Asta inseamna ca chirurgii pot testa tesuturi pe loc in salonul de operatie pentru a decide daca trebuie sau nu sa fie inlaturat mai mult tesut, spre deosebire de a fi nevoiti sa-l coasa pe pacient iar apoi sa-l deschida din nou.
Pixul care detecteaza cancerul functioneaza prin oferirea unui strop de apa pe suprafata tesutului in cauza, iar stropul de apa poate practic trage moleculele, iar apoi acestea sunt analizate de un spectrometru de masa.
Acesta va putea spune daca membrana este canceroasa sau nu. Pana acum, cercetatorii au testat pixul pentru cancer pe 253 de mostre de tesut uman si au avut un procent de acuratete impresionant de peste 96%. Echipa lucreaza acum la „pixuri” care pot analiza sectiuni mai mici de tesut.