Inginerii aerospatiali europeni si japonezi au conceput si produs o naveta spatiala. Aceasta sonda trebuie sa ajunga pana in 2025 intr-un anumit loc. Sonda e practic formata din doua navete spatiale, o naveta spatiala creata de europeni si cealalta creata de japonezi. Cele doua se vor separa cand vor ajunge la destinatie.
O sonda europeana si japoneza s-a deplasat pe langa planeta Venus. S-a folosit gravitatia acelei planete pentru a schimba directia sondei in spatiu.
A fost nevoie ca acel vehicul creat de europeni si japonezi sa-si schimbe traiectoria pentru a ajunge la destinatia sa finala – Mercur – in urmatorii cinci ani.
Sonda in cauza se numeste BepiColombo si consta de fapt in doua navete spatiale. Vehiculul este format dintr-o naveta spatiala supravegheata de Agentia Spatiala Europeana si o alta supravegheata de Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala.
Odata ce va ajunge langa Mercur, sonda se va separa, iar cele doua parti vor orbita in jurul acestei planete, adunand date despre structura planetei Mercur, despre atmosfera, campul magnetic si asa mai departe.
Lansata in octombrie 2018, BepiColombo se afla in prezent intr-o misiune cu durata de 7 ani, iar aceasta va ajunge pe orbita Mercur la finalul anului 2025.
Drumul catre Mercur este unul lung, din cauza locului in care aceasta planeta este situata in sistemul nostru solar. Avand in vedere ca Mercur se afla in apropiere de Soare, orice naveta spatiala care incearca sa viziteze planeta va fi remorcata de Soare printr-o atractie gravitationala care determina cresterea vitezei de deplasare.
La conceperea misiunii BepiColombo, inginerii europeni si japonezi au decis sa foloseasca planetele pentru a reduce viteza navetei spatiale. „Este nevoie de o cantitate imensa de energie pentru a pune o sonda pe orbita in jurul Mercur”, a declarat Johannes Benkhoff de la Agentia Spatiala Europeana.