Cand te gandesti la roboti, te-ai putea gandi si la Japonia. Asocierea tarii cu acestia nu este surprinzatoare, mai ales daca iei in considerare ca mai multe companii, printre care se numara si Sony, creeaza roboti cum ar fi AIBO, Pepper al SoftBank si cum am putea uita de nenumarate anime-uri si benzi desenate manga.
Si sa nu uitam de uriasa statuie Gundam erecta din Tokio. Din acest motiv, presupunem ca nu a fost un soc total sa aflam ca in Japonia, producatorii de film l-au distribuit recent in rolul principal dintr-un film japonez denumit Sayonara pe un robot.
Actiunea filmului japonez are loc in urma unei topiri mortale a unei centrale nucleare din Japonia. Robotul din film, denumit Geminoid F, a fost proiectat pentru a arata si a se comporta ca o fiinta umana.
Va avea o piele din cauciuc care a fost modelata pentru a lua forma fetei unei femei. Acesta poate zambi, isi poate misca sprancenele si gura, dar poate si vorbi si canta.
Acest lucru se datoreaza unor mecanisme motorizate care sunt puse in miscare de presiunea aerului, astfel oferindu-se robotului abilitatea de a avea expresii faciale care sunt controlate cu un laptop.
Acestea fiind spuse, robotii in filme nu sunt ceva nou. Cu toate acestea, in cea mai mare parte acestia sunt personaje secundare sau episodice in filme, cum ar fi R2-D2 si C3PO in Star Wars, si sunt de obicei interpretate de oameni costumati sau de catre cineva care interpreteaza cu caracteristici robotice, cum ar fi Michael Fassbender in Prometeus.
„Sayonara” va marca practic inceputul erei cand robotii care joaca in filme pot fi considerati actori. Viitorul suna intr-adevar foarte interesant.