O anumita tara va construi un baraj de 180 de metri inaltime, menit sa genereze electricitate, circa 5 miliarde kWh in fiecare an. Dar nu-l va construi oricum, ci cu o imprimanta 3D si posibil fara lucratori umani.
Oamenii obisnuiti abia folosesc imprimante 3D acasa, iar casele imprimate 3D inca nu au devenit ceva comun. Dar China se pare ca are de gand sa imprime un baraj masiv in Tibet, cu un design AI si fara lucratori umani. Obiectivul e de a genera 5 miliarde de kWh de electricitate in fiecare an cu acel baraj.
Acest proiect provine de acum un deceniu in urma din laboratorul de hidrostiinta si inginerie din cadrul Universitatii Tsinghua, ideea fiind de a construi barajul intr-un mod cat mai eficient cu cea mai mare imprimanta 3D din lume.
Dimensiunile sale ar fi de trei ori mai mari decat imprimantele care imprima 3D case. Cu o imprimare 3D de nivel de consum, barajul cu o inaltime de 180 de metri ar fi construit strat intr-un mod precis si sistematizat.
Dar alocarea de lucratori umani pentru a lucra la asa ceva si nu folosirea exclusiva a robotilor ghidati de AI s-ar putea dovedi mai dificila decat pare.
Teoretic, robotii ar putea lucra mai rapid decat oamenii chiar si in locuri periculoase. Dar terenul si conditiile meteorologice ar putea reprezenta o provocare si e posibil ca inginerii si personalul vor supraveghea proiectul in persoana la locul construirii barajului.
Orice situatie la care robotii nu se pot descurca va fi preluata de lucratorii umani. Se presupune ca proiectul de construire a barajului va fi finalizat pana in 2024. Daca asa ceva va fi posibil, ar fi ceva foarte impresionant.
Imprimarea 3D revolutioneaza modul in care se construiesc lucruri. Uneori, acest lucru e posibil cu materiale de inalta tehnologie si detalii infime.